Адвокат Татяна Дончева ще представи малко познати факти от изследването й за живота и световните успехи на диригента Месру Мехмедов в поредното издание на формата „Опера Бутик” на 30 март в Дом на културата от 19 часа.  Месру Мехмедов е бил Главен диригент на Пловдивската филхармония и е единственият българин, печелил един от най-големите диригентски конкурси „Димитри Метропулос“ в САЩ през 1969 г. Срещата ще бъде допълнена от камерен концерт на оркестранти и солисти на Опера Пловдив, а програмата включва Вивалди – Концерт за 2 цигулки в ла минор, както и арии от опери на Верди, Пучини и Белини.

Татяна Дончева е инициатор на проекта „Великите забравени“. Стартът му е с поредица за българския диригент Месру Мехмедов, който загива в самолетна катастрофа през 1972 година. „Мехмедов е единственият българин, дирижирал Нюйоркската филхармония и Вашингтонския национален симфоничен оркестър. Това е “еверестът“ на музиката”, казва Дончева.

Дончева разказа, че Месру е работил известно време в Пловдивската филхармония, но бил уволнен по неизвестни причини. Николай Гяуров обаче, който е работил с него, знаел за какъв потенциал става дума. Гяуров и издейства от брат си, Костадин Гяуров, по онова време първи секретар на БКП в Пловдив, да издадат на Месру паспорт, за да замине за Щатите и да гарантира за него. Месру заминава и там печели една от първите награди на конкурса „Метропулос“ където журито е председателствано от Бърнстейн. Освен това българинът печели и изключителна, специална награда – да бъде асистент на Бърнстейн в Нюйорксаката филхармония. Той прекарва там 2 години.

Билети за „Опера Бутик” се продават на касата на Концертна зала и пред Общината.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…