Австрийската режисьорка Урсула Хорнер от няколко седмици поставя „Хофманови разкази” в Пловдив. Енергичната дама е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, била е асистент на Роман Полански, водила е детски предавания в ORF. В ранните си години е участвала в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно започва да режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ.  Нейният вълшебен спектакъл „Хофманови разкази” от Офенбах вече е поставян в зала 1 на НДК, а сега ще заживее отново с изпълнителите от Опера Пловдив на 13 и 27 април.

Урсула Хорнер споделя: „Ако в други опери има моменти, в които ти доскучава, то в „Хофманови разкази” хармонията между музикален текст и сценично действие е перфектна. Отначало до край, музиката на Офенбах пленява и интригува”.

За Урсула Хорнер работата й в Oпера Пловдив е изпълнена с вдъхновение и удовлетворение. Емоционална, артистична, тя се задъхва от вълнение като описва образите в  „Хофманови разкази”. Започва първо с Хофман – „роля, която изисква от певеца да има в гласа си всички нюанси – от лирично, през драматично до героично звучене. Партията на Хофман е много трудна и безкрайно дълга – той е отначало до край на сцената.”  За меломаните в Пловдив ще е наслада да чуят първия тенор на Софийската опера – Костадин Андреев, който има зад гърба си над 30 централни оперни партии.  Баритонът Михаил Пулиев ще поеме четирите роли на Злото. Той е негативният образ в постановката, който отрича всичко и е като сянка на Хофман – непрекъснато го спира във всичко, до което се докосва и му внушава, че греши.  Любовните музи на поета Хофман се изпълняват от сопраните Станислава Иванова, Светлана Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова.

Урсула Хорнер е в Пловдив с постановъчен екип от Македония - художник на декора е Мария Ветероска, худжник на костюмите е Мария Пупучевска, а на осветлението – Васил Лисичов.  В репетиционните зали кипи творчески процес на няколко езика – български, немски, английски и македонски, но без услугите на преводач. Пловдивската публика ще има възможност да се наслади на оперна визия, която наистиа е на световно ниво.  „“Хофманови разкази” е незавършена опера, затова съществуват много различни версии. Няма как да кажем,  това е оригиналната версия. Затова ние режисьорите имаме свободата да се намесим. И това е прекрасното, защото колкото и пъти да  гледаш тази опера тя никога не е една и съща.”, споделя режисьорката.

Диригентът Диан Чобанов  познава е работил с Урсула Хорнер и познава добре полета на въображението й. За себе си е решил да се лиши от драматичното звучене на оркестъра, към което предразполага музиката на романтизма. Търси по-ефирното звучене и го обяснява със самата драматургия на приказките. В тях има заложено много хумор, динамика в действието и това изисква по-голяма лекота в интерпретацията.

Билети за „Хофманови разкази” от Офенбах се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…