Актрисата от Сатиричния театър Маргарита Хлебарова и Ваня Щерева се включиха в мултимедийния спектакъл по повод 90-годишнината от рождението на актрисата

 

Татяна Лолова оживя през спомените на Маргарита Хлебарова, Ваня Щерева и Георги Тошев в камерна зала “Стефан Данаилов”  на Пловдивския драматичен театър вчера вечер.

 

Публиката си припомни нейни знакови роли в киното и театъра, смя и плака с откровенията ѝ, включени в новата книга “Татяна Лолова. От А до Я” на издателство „Книгомания”.

 

Георги Тошев разказа за приятелството и партньорството  на Лолова със създателя на фестивала Стефан Данаилов.

 

“Любов” е думата, която най-често се чуваше в залата и на екрана от новия документален филм на режисьорите Калояна Климентова и Георги Тошев “Последният спектакъл”.

 

Още с пристигането в залата публиката беше посрещната с гласа на Татяна Лолова. Благодарение на Златния фонд на БНР звучеше запис от любимия спектакъл на актрисата “О, щастливи дни” от Самюел Бекет на режисьора проф. Гриша Островски. 

 

 

“Това е ролята на моя живот”, повтаряше приживе актрисата за участието си в спектакъла на Сатиричния театър.

 

Маргарита Хлебарова откри вечерта с още един от най -известните театрални монолози, изпълнявани от Лолова преди години в Сатирата от пиесата на Фридрих Дюренмат “Посещение на старата дама”. 

 

Ваня Щерева разказа за запознанството си с голямата актриса и телефонното приятелство по време на пандемията от Ковид, за трудното решение да се откаже от участието на Лолова в представянето на новата си книга, за да я предпази от болестта.

 

Заедно актрисите прочетоха откъси от книгата.

 

Емоционален финал на вечерта постави документалният филм с участието на Татяна Лолова, Койна Русева, Орлин Горанов, Владислав Павлов , Илиян Джевелеков и Игор Марковски. В него има непоказвани кадри от Българска национална филмотека и личния архив на журналиста Георги Тошев.

 

Вечерта на Татяна Лолова продължи и след спектакъла в двора на театъра и пред изложбата “Жена с много лица”, която е експонирана до Римския стадион в Пловдив и е част от програмата, с която ЕМТФ “Сцена на кръстопът” отбелязва 90-годишнината на голямата актриса.

 

 

Фестивалът „Сцена на кръстопът” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима, Ондулин и „КЦМ 2000 груп”. Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив.

 

Слоганът на фестивала е „Театъра  Огледалото”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…