Полският театър е акцентът на втория проект от програмата на ЕДНО „Културни посолства в Капана“

В Полша 2015 г. е обявена за Година на полския театър – тази година се навършват 250 години от първото театрално представление там. По този повод ЕДНО, в партньорство с Полски институт, избра да покаже изложба театрален плакат и три прожекции на „млада“ полска драматургия в рамките на своята програма „Културни посолства в Капана“, реализирана с финансовата подкрепа на Общинска фондация Пловдив 2019.

След белгийската комикс изложба /Приключенията на Неро и компания/, представена през месец юли, в сътрудничество с Посолство на Белгия, през август предстои месец на полската култура. „Изложба полски театрален плакат“ на проф. Лех Майевски и три спектакъла от цикъла „Театротека“ - екранизации на полска „млада“ театрална драматургия ще може да посети пловдивската публика в пространството на ЕДНО, в Капана. Изложбата ще бъде отворена от 4 до 31 август, а специалното й представяне ще бъда направено от директора на Полски институт – г-жа Аньешка Кошчушко на 12 август. Веднага след това, ще стартира и първата прожекция. Следващите ще бъдат съответно на 19 и 26 август, от 19,30ч.

Името на проф. Лех Майевски е познато в цял свят – той е един от най-ярките представители на полската плакатна школа, който работи и в областта на графичното оформление на книги. Неколкократно е участвал като жури в Триеналето на сценичния плакат в София, автор е на логото на Полските институти в цял свят и на кориците на няколко полски антологии, издадени на български език от Полския институт в София. Освен това, проф. Лех Майевски е лауреат на многобройни награди за проекти на плакати. 

Цикълът „Театротека“ е проект на Студиото за документални и игрални филми във Варшава. Идеята на проекта е да се използва потенциала на филмовата технология за екранизиране на най-интересните постижения на „младата“ полска театрална драматургия. Стилистиката на съвременните пиеси е напълно различна от класическата драма. Освен това, новото поколение автори, пишещи за театъра, създават свой оригинален език, обогатяват съвременната драма с проблематика, интересна за младите хора и техния начин на възприемане на заобикалящата ни среда. Младата полска драматургия заслужава да бъде популяризирана сред един по-широк кръг от зрители и това е основната цел на този образователен проект. 

Представяме три съвременни полски пиеси:

 „Куфарът” – реж. Вавжинец Костшевски (68 мин., с надписи) 

 Историята на французин, който по време на изложба в Музея Шоа в Париж вижда бащиния куфар, експонат от Музея в Аушвиц-Биркенау. Откритието предизвиква голяма промяна в живота му.

 „Валентина” – реж. Войчех Фаруга (55 мин., с надписи)

Разказ за една от най-известните и загадъчни жени на ХХ век – Валентина Терешкова, тъкачката, избрана от Никита Хрушчов да стане първата жена, изпратена в космоса.  След завръщането си на Земята, тя се превръща в една от най-ярките и разпознаваеми фигури на Съветския съюз.

 „Цукер сутиен” – реж. Агата Пушч (85 мин., с надписи)

Застаряващ майстор шивач и сестра му, собственици на работилница за корсети Цукер сутиен, посягат към алтернативни методи, за да преборят конкуренцията - евтините китайски сутиени. Предстои им сблъсък със силите на злото или с други думи Супермаркета, представляван от шефката на охраната – Мадам Капо.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…