04 Сряда 19.00 часа, камерна зала 

КОГАТО ГРЪМ УДАРИ

 Дълго критата тайна в семейството на Сава Попович е превърнала мълчанието в норма. Задушила е чувствата. Утаила е вината. От тъмните вълни на миналото – с разтворена паст, безмилостно - се надига Истината. Тя може да облекчи съвестта, да предизвика краткотрайна гордост, да разчисти лъжата, да причини опиянение от Свободата, но и разрушава Щастието, къса родовите връзки. Дали наградата да си свободен не е огромната и необятна лична самота? И дали цената да не си самотен е в ежедневното пребиваване сред ясната лъжа, категоричния компромис, видимия порок?

 

05 Четвъртък 19.00 часа, Дом на културата 

СЕСТРИ ПАЛАВЕЕВИ

Сестри Палавееви са ученички от Първа Девическа гимназия. Близначките са 17-годишни, руси, стройни и атлетични. Момичета от богато буржоазно семейство, израснали „в саксия“. Презират и двамата си родители, които за тях са затънали в еснафския бит. В търсенето на смислена кауза и желанието да са част от организирана общност, Кара и Яра последователно преминават през популярни за епохата „движения и учения“ – теософи, дъновисти, толстоисти, бранници, комунисти.     

Принцеси сред селяните, тe носят здрави якета, немски обувки, швейцарски часовници, ножчета, компаси, лекарства. Не съзнават еротичното си въздействие върху другите.  Основна цел на сестрите е да се превърнат в „нови хора“, след като намерят достатъчно значима кауза, която да осмисли живота им. Желанието им да изгорят мостовете след себе си и да минат „от другата страна“ поражда трагикомичен хаос, в който са въвлечени много хора и институции.

 

09 Понеделник 19.00 часа, камерна зала 

МАЙКА

от Максим Горки

 превод - Майя Праматарова

 сценичен вариант и постановка - Маргарита Мачева

сценография и костюми - Елица Георгиева

музика - Пламен Мирчев - Мирона

видеодизайн - Петко Танчев

 асистент-режисьор - Никола Стоянов

Участват:

Ивана Папазова, Мариана Йотова, Димитър Банчев, Тодор Дърлянов, Александра Димитрова,

Боряна Братоева/ Мария Сотирова, Красимир Доков, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова,

 Петя Михайлова/ Деница Илиева

 

13 Петък 19.00 часа, Дом на културата 

КРЕДИТЪТ

Казват, че театърът бил лесна работа. Един персонаж иска да постигне нещо, а друг му пречи. Ето ви конфликт. От него се раждала драмата, казват. В тази пиеса един тип има нужда от кредит, който банковият служител не желае да му отпусне. Първият изглежда беззащитен, у втория са и и хлябът, и ножът. На пръв поглед няма начин балансът на силите да се промени, но ето че скромният просител вади скрит коз. Твърди, че притежава дарба - някакъв абсурден талант, благодарение на който ще задуха друг вятър. И най-безумните заплахи, поднесени с достатъчна сериозност, могат да прозвучат убедително. Тази история е не толкова за парите, дадени на доверите, колкото за доверитео, дадено на доверие - за способността да убеждаваме другите в какви ли не неща, дори най-идиотските. Доколко ще ни повярват зависи не толкова от реалните обстоятелства, колкото от нашия подход. Възможно ли е да убедим когото си поискаме в каквото си поискаме, ако наденем подходяща физиономия? Отговорът е "да". - Жорди Галсеран

 

14 Събота 19.00 часа, камерна зала 

ЕВРИДИКА В ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ

„ЕВРИДИКА в подземния свят” поразява въображението. Зрителят пътува из сумрачните земи на страстта, прекосява реката на забравата, учи езика на необяснимата и вечна любов. Спектакълът е болезнено красива приказка за загубата, която те кара да вярваш още по-силно. За раздялата, която превръща сърцето ти в готово за нова среща. Магическото превъплъщение на Луиза Григорова в ролята на Евридика ни прави възхитени свидетели на раждането на нова звезда в българския театър, а работата на Стайко Мурджев го утвърждава като един от значимите театрални режисьори у нас.

 

16 Понеделник 19.00 часа, камерна зала 

ВЕЛИКИТЕ ЛЮБОВНИЦИ

Спектакълът е чиста комедия за най-скандалните и прочути любовници на света: Дон Жуан, Казанова, Маркиз дьо Сад. Тайна среща трябва да разреши вечния спор кой от тримата е най-великият изкусител. За целта трябва да се представят не само списък на прелъстените жени, но и необорими доказателства. Но дори строгите арбитри не предполагат, че резултатът може да е напълно равен. На помощ са извикани спомените, но как може да им се вярва, когато никой от тримата мъже не знае не само с кого, но и къде е спал предната нощ. Даден им е шанс за часове да прелъстят още една жена, преди да бъдат настигнати от безмилостната Инквизиция. И от една още по-безмилостна тъща.

 

16 Понеделник 19.00 часа, Дом на културата 

ЛЮБОВТА - ТОВА СЪМ АЗ!

Кога една жена е привлекателна, желана, кога е млада? Сляпа ли е любовта? Отговорите на тези въпроси изплуват от водовъртежа на смешните и даже шокиращи ситуации в спектакъла „Любовта – това съм аз!” Дългогодишният брак между двама души  променя всичко – чувства, желания, разбиране. И когато всичко изглежда безизходно, идва неочакваното решение – ами ако продължим да се обичаме? Ловък майстор на сценичната интрига, с блестящо чувство за хумор, Себастиен Тиери не ни оставя и секунда без усмивка и интерес.

 

17 Вторник 19.00 часа, камерна зала 

ДИСНИ ТРИЛЪР

„Дисни трилър” е настръхваща смес от черна комедия и хорър, каквато българският театър не е показвал. Брат и сестра живеят зазидани в луксозните си страхове. Вярват, че са последните оцелели на земята. Искат спомените им да ги предпазят от ОНОВА , което е навън. Но ОНОВА има съвсем други планове за тях. И докато те сънуват в шоколадовата  си къщичка, ОНОВА навлича маската на клоун и бавно остри зъбите на вилата си.

 

18 Сряда 19.00 часа, камерна зала 

АНТРАКТ (НЕПРИЛИЧНО ЗАГЛАВИЕ)

„Антракт (Неприлично заглавие)" е увеселително влакче, на което зрителят се качва, за да прелети през живота зад театралните кулиси. Пет забележителни актриси сменят не само своите роли, но и мъжете си. Играят не само на сцената, но и в любовта. Очакват принцовете на мечтите си, а дочакват отсъствията на любимите си. Мечтаят да  тръгнат по широкия свят, а остават в малкия град. И когато в края на пиесата стремглавият летеж  свърши, зрителят внезапно разбира, че да останеш и да продължиш да живееш красиво е най-голямото приключение, най-смисленото усилие, най-чистата благодат на този свят.

 

18 Сряда 19.00 часа, Дом на културата 

ДУХЪТ НА ЛЮБОВТА

Каква е цената на личния успех? Може ли той да донесе щастие, ако е причинил болка на близките ти? Как се заражда любовта? От един поглед или от една обща болка? От желанието да направиш нещо добро за другия или просто от физическото привличане? Картина след картина авторът ни води към своята философска идея за единствената голяма любов в живота на всеки. И без да натрапва правило, споделя своята позиция – голямата любов е една, но разбираме това, когато другият го няма.

 

19 Четвъртък 19.00 часа, камерна зала 

ТОСКОГРАФИЯ

Какво е ТОСКОГРАФИЯ?… Разказаната с фина самоирония, малко носталгия и много екшън артистично-музикално-еротична БИОГРАФИЯ на Петър Тосков, мощно допълнена с песни от неговата рок-фънк-поп ДИСКОГРАФИЯ! На помощ в този разказ се появява и някоя друга черно-бяла ФОТОГРАФИЯ, за да придаде още по-изискан привкус на стилната СЦЕНОГРАФИЯ! Липсва само ХОРЕОГРАФИЯ, изпълнена от знойни девойки в пестеливо облекло. Но какво от това, след като на сцената е ПЕТЪР ТОСКОВ!

Всъщност ТОСКОГРАФИЯ е много музика и смях, издържан в най-добрите образци на стендъп комедията!

 

20 Петък 19.00 часа, камерна зала 

НЯМА ТОК ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СТОЛ

 „Няма ток за електрическия стол” поставя в катастрофична ситуация двама мъже – екзекутор и осъден. Те не знаят какво се случва зад стените на камерата за изпълнение на смъртни присъди. Един срещу друг, един с друг трябва да решат дали да  продължат да спазват правилата на света до този момент или да приемат нови. И кой ще определи новите правила: екзекуторът, осъденият? Или някой друг?

"Няма ток за електрическия стол" е драматургичен дебют на писателя Александър Секулов. За режисьора Лилия Абаджиева - първа постановка по съвременен български драматургичен текст.

 

25 Сряда 19.00 часа, камерна зала 

АЗ, АКТЬОРЪТ? БРАТ МИ УБИ ПРЕЗИДЕНТА

„Животът на актьора минава в безкрайно пътуване до затънтени градове, евтини хотели и лоша храна – всичко това за няколко часа щастие на сцената. Човек трябва да е роден скитник, за да издържи без да се оплаква, трябва да усеща в себе си бездомника. Трябва да се чувства част от цялото безименно номадство на театъра и с тъпа упоритост да се събужда отново и отново.”

 

25 Сряда 19.00 часа, Дом на културата 

КАСТИНГ ЗА МЪЖЕ

    „Лизелота и месец май” (“Кастинг за мъже”) е сред най-поставяните пиеси на унгареца Жолт Пожгай – един от най-добрите съвременни комедиографи. Тази невероятна комедия е своеобразно ръководство и наръчник за това как една жена трябва да воюва за своето щастие. „Смъртоносният” тандем Мария Сапунджиева и Герасим Георгиев-Геро ще ви разкажат живота такъв, какъвто мислим, че не е. Седем истории. Седем мъже. Седем първи срещи. Седем смъртни случая. Седем експлозии от смях и абсурд... И една отчаяна жена – Лизелота.

 

 

26 Четвъртък 19.00 часа, камерна зала 

ЧИСТА КЪЩА

 "Чиста къща” е чиста комедия. Жена спасява любимата на съпруга си. Любовница харесва съпругата на любимия. Мъж оставя любимите си жени, за да търси лековито дърво. Прислужница иска да стане комик в Ню Йорк. Мъж и жена умират от смях, докато слушат идеалния виц. Всички герои вярват, че ако повече жени умеят да разказват вицове, светът ще е друг.  „Чиста къща” на американката Сара Рул е сред малкото съвременни пиеси, които разказват за любовта светло и с кураж.

 

27 Петък 19.00 часа, камерна зала 

МАЙКА

от Максим Горки

 превод - Майя Праматарова

 сценичен вариант и постановка - Маргарита Мачева

сценография и костюми - Елица Георгиева

музика - Пламен Мирчев - Мирона

видеодизайн - Петко Танчев

 асистент-режисьор - Никола Стоянов

Участват:

Ивана Папазова, Мариана Йотова, Димитър Банчев, Тодор Дърлянов, Александра Димитрова,

Боряна Братоева/ Мария Сотирова, Красимир Доков, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова,

 Петя Михайлова/ Деница Илиева

 

30 Понеделник 19.00 часа, камерна зала 

СЪБЛЕЧИ СЕ!

„Съблечи се!” е комедия от английския драматург Джо Ортън, чието бясно действие оставя зрителите без дъх. Внезапна проверка в клиниката на доктор Прентис предизвиква събития, чиято скорост и разрушителност приличат на спускане с летящото влакче на смеха. Действието е толкова шеметно, че самите герои  забравят кои са и какви дрехи носят. Всяко отваряне и заваряне на врата пренарежда абсурдния пъзел от взаимоотношенията, предизвиква неудържим смях. Красиво момиче, невротичен лекар, сексуално ненаситна съпруга, налудничав инспектор, амбициозно пиколо и уплашен полицай се оплитат в сложно кълбо, за да разсмеят зрителите до сълзи. И до сълза накрая.

 

31 Вторник 19.00 часа, камерна зала 

ЧИСТА КЪЩА

"Чиста къща” е чиста комедия. Жена спасява любимата на съпруга си. Любовница харесва съпругата на любимия. Мъж оставя любимите си жени, за да търси лековито дърво. Прислужница иска да стане комик в Ню Йорк. Мъж и жена умират от смях, докато слушат идеалния виц. Всички герои вярват, че ако повече жени умеят да разказват вицове, светът ще е друг.  „Чиста къща” на американката Сара Рул е сред малкото съвременни пиеси, които разказват за любовта светло и с кураж.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…