Невероятната трупа на „Зад канала” ще представи пиесата на Иван Радоев „Човекоядката”. Куп любими актьори ще се срещнат с пловдивчани и за сетен път ще докажат, че талант съчетан с отличен драматургичен текст и режисура създават вечните пиеси. Само на 18 октомври от 19 ч. в ДК „Борис Христов”. Сценография и костюми- Петя Стойкова, музика- Асен Аврамов.

Христо Мутафчиев е другарят Топузов във възродената пиеса на големия Радоев, а Прея Осасей, позната като певица, се кипри като новата Човекоядка и се вписва отлично сред звездната трупа. 

Пловдивчани ще съпреживеят брилянтната режисьорска работа на Бина Харалампиева, която е подбрала актьорския състав и заедно ще ни поведат сред непреходни теми и послания. В пиесата участват:  Илка Зафирова, Христо Мутафчиев, Филип Аврамов, Петър Калчев, Емил Котев, Евгени Будинов, Христо Пъдев, Ирини Жамбонас, Василена Атанасова, Албена Михова, Светлана Янчева, Прея Осасей. 

Една горчиво-смешна пиеса оживява пред публиката по неповторим начин и звучи зловещо съвременно и днес. 

Билети в билетен център пред Община Пловдив на цени от 12 до 20 лв. 

"Човекоядката"

Това е пиеса от далечната 1976 година, написана от един от класиците на българската драматургия, чието име в наши дни е известно повече чрез сина му. Това е театър от онази епоха, когато да се изрече истината на сцена е било самоубийство, а зрителите са били специалисти в разчитане на алегории, метафори и иносказания. Това е пиеса-легенда, с над 400 представления, на чиято премиера присъства лично Тодор Живков и неговият смях отменя присъдата, която подобен текст би получил неминуемо. Режисьор на оригинала е Младен Киселов, в главната роля е бил Тодор Колев, а в образа на нямата Йота са се сменяли Доротея Тончева и Илка Зафирова. Именно Илка Зафирова е свързващото звено с новата постановка на „Човекоядката“, която предстои в Малък градски театър „Зад канала“. Първото представление пред публика вече мина и предстои да се доработи спектакълът, преди официалната премиера. Този път в главните роли са знакови актьори от съвременния български театър, начело с Илка Зафирова и Христо Мутафчиев. С подобаващо за случая вдъхновение им партнират страхотната Светлана Янчева, Ирини Жамбонас, Албена Михова, Филип Аврамов, Петър Калчев, Емил Котев, Евгени Будинов и Христо Пъдев. В ролята на човекоядката е Прея Осасей.

Това е историята на група обикновени хорица, в един забравен от Бога старчески дом, където един ден пристига да живее важен другар или, в новата постановка, господин. Научени да се подчиняват на авторитета на властта безпрекословно, скоро обитателите на дома ще се сблъскат съвсем отблизо с всичко лошо и страшно в света отвън, от което са избягали като спасение в самотата на старостта си.

Пиесата е променена на много места, за да стане текстът по-близък до съвременния зрител и в сегашния си вид е амалгама от две по-скоро противоположни театрални реалности. Едната е сериозен текст, на моменти дори разтърсващ, пълен с истини, които си остават абсолютно валидни и днес, с покъртителни човешки съдби и тъжни наблюдения за света в залеза на живота. Другата част е комедийна и може би по инерцията на съвременния роден театър леко изнесена към скеча и буквалните препратки към политическите реалности на нашето време. Двете не стоят много добре заедно на сцена, поне в момента. Но вероятно това ще са част от промените, които предстоят в представлението.

Едно е безспорно – това е една класическа пиеса в родния театър, която заслужава дълъг живот. Сегашната постановка е голяма стъпка на пред в тази посока.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…