Има невероятни, млади български творци и двама от тях са Ина Валентинова и Вълко Чобанов. Авторите представиха чудесна изложба в eXAF. Макар и със скромен житейски опит, двамата артисти вече имат такъв като хора на изкуството. И двамата са участвали в различни групови и самостоятелни изложби, както в страната, така и извън нея. 

Ива и Вълко работят независимо по своите изложби в последната една година. При представянето им в Пловдив се забеляза невероятна сетивност и усещане към фауната. Силно присъствие в работата на Ина взеха крокодилите, които често се срещаха в рисунките й. Освен тях, в изложбата могат да бъдат видени още живопис, литография, офорт и видео. Вниманието грабнаха 2 инсталации, представени на долния етаж на арт пространството. 

Първият представя българското битие, изразено чрез изкуствени цветя, стари черги и елементи от детството на 90-те. Особен замисъл е вложим Вълко в представянето на изкуствените цветя. Негово виждане за тях е приложението им в 2 аспекта: като подаръци, които някога се правеха на учителите и популярното им разпространение на погребения. Те обединяват началото и края на човешкия живот. Другия проект представлява видео прожекция върху калиграфски надписи. На всички бели листи, окачени по стената, чрез калиграфията е изписана думата „свобода“. Изключението е само едно и то гласи „власт“, но за да го откриете е нужно добре да се вгледате.

Що се отнася до картините и графиките  – те се радваха на голямо внимание и даже станаха тема на разговор на доста от посетителите. В тях се преплитат съзнавано и несъзнато, земя и вода, човек и природа. Застъпена е темата за двойките при живите същества, които са изобразени в уединение със заобикалящата ти околна среда.

Истинска хармоничност и душевен мир цари в пространството на eXAF. Изложбата можете да посетите с предварителна уговорка на http://exaf.org/kontakt-s-nas

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…