Темата, която ще разгледаме на тази среща-дискусия е за необходимостта от единството, взаимопомощ и разбирателството на народите на балканският регион. „Кои сме ние българите?” - това е въпрос, който вълнува още нашите възрожденци. А въпросът продължава да стои, не е отшумял във времето, достига и до нас. Звучи и днес със същата сила и чака отговор. И така е не само при нас. Навлезли сме във време, когато въпросите „Кои сме ние?” или „Кой съм аз?”, т.е. въпросите за идентичността, се задават повсеместно. Именно идентичността е главният глобален проблем и борба на нашето време. Тази наша среща е опит да дадем някакъв отговор на този въпрос и съобразно с отговора да бележим основните насоки на действията си, които може да ни помогнат да се справим с проблемите, които стоят пред нас. Основната идея на срещата е да манифестираме своето виждане за необходимостта от уважение, взаимопомощ и за по-тясно и всестранно единство между народите и културите в нашият регион. Ще обсъждаме какво ни обединява на Балканите, особени ли са балканската култура и менталност. Кои са предизвикателствата, които стоят пред нас, как може сами да си помогнем? Не на последно място какви са значението и ролята на България и българите и защо е важно да надмогнем ограничено-провинциалният мироглед, за да можем да бъдем полезни по някакъв начин на обществото и хората около нас. Можем да се запознаем и с някои интересни философско-исторически идеи.

Водещ: Димитър Филипов - историк.

Място: Клуб Нещото

Час: 18:00

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…