Владислав Ермолин е роден през 1968 г. в Москва. Завършва Московския Физико-технически институт, като междувременно през 1991 г. се среща с Лама Оле Нидал и става негов ученик. От 1993 до 1995г е изпратен да учи в Международния будистки институт на Кармапа (KIBI) в Делхи, след което осем години е преводач от тибетски на руски език в руския клон на института в град Елисте. От 2005 учи и заедно с това преподава тибетски език в Международния институт за тибетски и азиатски изследвания (ITAS) в Малага, Испания. Преподава в центровете на Диамантения път на будизма от 2006 година и е един от преводачите на Шераб Гялцен Ринпоче, високоуважаван лама от линията Карма Кагю. 

Въпросът за природата на реалността е мостът, който обединява съвременната наука и будизма. Будисткия възглед за света и явленията има някои забележителни сходства с основните понятия в съвременната физика, най-вече с двете й най-важни теории - квантовата механика (физиката на безкрайно малките частици), както и с теорията на относителността (физиката на безкрайно големите величини). Факт е, че будизмът и науката са напълно различни методи за изследване на природата на реалността, но това не е повод за непреодолимо противопоставяне между тях, а напротив - води до по-хармонично допълване. Защото както науката, така и будизмът се стремят да открият истината, прилагайки едни и същи критерии - автентичност, точност и логичност.

Удивителен е диалогът между будистките учители и съвременните учени - квантови физици, психолози, космолози, невробиолози. Особено забележителна е близостта на идеите на Айнщайн, съвременните концепции за устройството на Вселената и последните научни опити и открития с будистките представи за това "как стоят нещата".

"Да виждаш нещата такива, каквито са" - това е желанието и на науката, и на будизма. Да си будист означава и да останeш критичен. Всички явления трябва да бъдат изследвани, защото няма да има пo-добро учение от истина.

Препоръчително дарение за събитието: 5 лв. 

За учащи и пенсионери: 3 лв.

Приходите от събитието ще бъдат използвани за покриване на разходите по неговото организиране. Всички допълнителни дарения ще бъдат използвани за организиране на подобни събития.

Място: Дом на Културата "Борис Христов" 

Час: 19:00

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…