Изложбата показва българския принос в космонавтиката

Страната ни е първа в създаването на космически оранжерии

Изложба „Родени с криле“ се открива на 7.04.2017 г. от 18 часа в Градски дом на културата „Борис Христов“. Тя е първото събитие от Дните на авиацията и космонавтиката 2017 в Пловдив, посветени на 12 април. Експозицията съдържа макети и документални кадри, голяма част, от които непоказвани у нас. 

„Родени с криле“ показва пътя на човечеството в изучаването на космоса до наши дни. Кратка история на космонавтиката в снимки проследява първите стъпки нагоре от мечтателя Константин Циолковски, през първият човек в Космоса, до първия частен космонавт и турист. Специално място в изложбата заема България като шеста космическа световна сила, третата страна в света, произвеждаща храна за космонавти и астронавти, и първа по създаване на космически оранжерии. От платната ще разберете за родния принос в лунния триумф на човечеството.

В името на изложбата организаторите са вплели освен цялата символика на стремежа към любопитство, летене и нови светове, и отдаването на почит към паметта на най-добрият летец – изпитател в света. Космонавтът Игор Волк, който на 12 април щеше да навърши 80 години, но завинаги остана в града под тепетата. Игор Волк почина в Пловдив на 3 януари 2017-а година. Животът и делото на  този изключителен мъж роден с криле също е отразен в документалната изложба. 

Макетите от експозицията представят самолети и планери направени от членове на Модел клуб „Пловдив“, като контурен модел на Миг 29, дело на деца от кръжока, акробатичен самолет, който извършва фигури от висшия пилотаж планер за склоново реене , изработен от карбон. Филиалът на Техническия университет в Пловдив представя истински мишени.   

Къде сме сега? – това е неизменния въпрос, след като космическият туризъм е вече факт. Съумяваме ли да се учим от първите, да пазим постигнатото и да го развиваме. И не са ли всички родени с криле...

Организатори: Гражданска инициатива „Славяни“, Българско астронавтическо дружество – Пловдив, Институт за космически изследвания и технологии – БАН, Летище „Пловидв“,Трета авиобаза Граф Игнатиево, Двадесет и четвърта авиобаза Крумово, 68 бригада „Специални сили“, Музей на авиацията, Сдружение „Славянски свят“, Руски клуб „Отечество“, Авиационен клуб „Чисто небе“–Пловдив, Технически университет–София, филиал Пловдив, ТС на Клуб на авиацията-Пловдив, ОС Движение „Русофили“, Дискусионен клуб „Космос“, Модел клуб–Пловдив, списание „Клуб Криле“, СОСЗР-Пловдив, ДПРОНД-Пловдив.

С подкрепата на „Авиамаш“ ЕООД и съдействието на Община Пловдив.                     

7-14.04.2017 г. - Изложба „Родени с криле“  в Градски дом на културата „Борис Христов“, Пловдив. Откриване на 7.04.,петък, от 18 часа

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…