Вижте какво е включвало менюто, приготвяно в България, за мисиите в Космоса през ХХ век 

Таня Кънева

Една от първите храни за астронавти, които страната ни започва да произвежда е … лютеницата. И то не коя да е лютеница , една добре позната на поколения българи марка. Става дума за бурканчетата с  момиченцето с омазни устни, което яде филия с лютеница. Този факт става ясен от документалната изложба „Родени с криле“, която може да бъде видяна в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив до 14 април 2017 г.

При внимателно и подробно разглеждане на едно от 20-те документалните табла, което разказва за България като третата страна в света, произвеждаща и до днес храна за космонавти, наш репортер се натъкна на интересното откритие.

На черно-бяла документална снимка, която показва първите български космически храни, по-зорките погледи ще забележат известния етикет на лютеницата, правена в най-голямото консервно предприятие в страната от близкото минало  - „Витамина“ Стамболийски.  Лютеницата на от пловдивско под формата на консерви са хапвали космонавти, астронавти, спасьонавти и тайконавти през ХХ век.  На същата фотография се виждат още: ягоди, ябълки, шоколад, сирене. Историческата справка сочи, че родните космическите майстори готвачи предлагали в менюто си през 70-тте години на миналия век супа гулаш, телешко с картофи, крем какао, кисело мляко и мед.

Припомняме, че България е трета в света по производство на космически храни, които не са предназначени само за космоса, но се използват и при бедствия и аварии. Потенциалът на страната ни в този бранш е съществен и от 3 години се говори, че БАН планира да пусне серийно производство на тези храни, поради голям интерес от страна на бизнеса.

Изложбата „Родени с криле“  в Градски дом на културата „Борис Христов“ е част от събитията в Дните на авиацията и космонавтиката в Пловдив през 2017-а година. Още по темата може да прочетете ТУК.

1 comment

  • Comment Link spooday spooday Фев 09, 2024

    Wow because this is very helpful job! Congrats and keep it up. compra de curretab

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…