Две сцени за 2500 участници, творчески работилници, занаятчийски шатри, народни борби и концерти на ансамблите „Родопа“ Смоля и „Тракия“ Пловдив в програмата на двата дни

На 13 и 14 май 2017 година, в парк "Лаута“ ще се проведе  втория "Народен събор Пловдив", който ще пресъздаде магията на българския фолклор и традиции. В събитието ще се включат народни певци, артисти, фолклорни групи и ансамбли от цялата страна. Броят на участниците, записали се до момента е над 2 500. Освен музика и танци са предвидени творчески работилници и народни борби. Желаещите от всички възрасти могат да се обучават в „Училище за народни инструменти“  и в „Училище за народни танци“. За най-добрите са предвидени поощрителни награди. Народните борби ще се проведат в 3 категории,  като наградният фонд за всяка категория е съответно: първо място -  200 лв., второ- 100 лв., трето -  50 лв.  Активни участници  тазгодишния  "Народен събор Пловдив " ще са и майсторите от Регионална занаятчийска камара – Пловдив, които на място ще демонстрират традиционни български  занаяти. 

В днешната пресконференция, която се проведе в парк „Лаута“ в ж.р. Тракия, мястото на което се изграждат  двете  сцени, участваха заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров и съорганизатора от фирма „Ясмина“ Димитър Михов. Всички те, заедно с представителите на медиите и служители от районното кметство, бяха посрещнати с изпълнение на  11-годишния ученик от  СОУ „Димитър Матевски“ -  Илия Гушмашки,  който сподели, че  пее от 4-годишен и очаква с голямо нетърпение участието си в събора. Илия е горд, че е участвал и през миналата година и със сигурност ще пее и през следващите.

Първото издание на "Народен събор Пловдив" през 2016 г. е събрало рекордните над 50 000 посетители, а  през настоящата се очаква броят на хората ще бъде още по-голям, убеден е кметът на район Тракия, който увери, че са взети всички мерки за добрата организация и пребиваване на гостите. Ще има стриймване на събитието в интернет, така че и нашите сънародници от чужбина да могат да  се насладят на двудневния празник. Официалното откриване на Народния събор е точно в 10 часа в събота, а вечерният концерт с който се закрива първия ден е на Ансамбъл „Родопа“ Смолян и започва в 19 часа. Кулминацията на събора е в неделя, също от 19 часа с участието на Ансамбъл  ”Тракия”.

„Проектът „Народен събор Пловдив 2017“, подкрепен от община Пловдив показва какво значи „ЗАЕДНО”. Тук си дават среща, които искат да запазят и популяризират фолклора и българските традиции”, каза заместник-кметът Амелия Гешева, която пожела успех на всички участници във второто издание.  

„Народен събор Пловдив“ е част от културния календар на Община Пловдив за 2017 г. и е в подкрепа на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година.

 

Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…