На 18.05.17 (четвъртък) заповядайте на сказка на тема "Култът на бог Велес у българитe" с гост Кирил Ненов. Място: Absinthe House в Стария град, Пловдив.

Бог Велес/Волос, наричан „бог на стадата“, е засвидетелстван предимно в съчинения на старата руска литература, но следи от неговия култ се срещат и на други места в Европа. Забележително е, че в някои средновековни извори се загатва за подобен култ у българите, но досега тези сведения не са били интерпретирани в такава насока. Заедно с това в традиционния български празничен календар има доста ясни индикации за почитането на езическо божество, което се е смятало за покровител на добитъка и се е отъждествявало с похотта и плодовитостта.

Поканете подходящите хора!

Цели: да създадем творческа обстановка, свободно пространство за споделяне на гледни точки и мнения. Да се опознаем и забавляваме.

Ако искате да следите тези събития, може да ни намерите в нашата фейсбук група:

https://web.facebook.com/groups/241646792582901/

18.05.2017

Начало: 19:00 часа

Absinthe House в Стария град

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…