Експерти от Дания и Обединеното Кралство пристигнаха днес в Пловдив за конференция, свързана с подготовката на туристическия бранш за 2019 година. Кристиан Тране от Орхус, който беше Европейска столица на културата през 2017 година и Нийл Питърсън, ръководил програмата "Liverpool Welcome" на английския град, носил титлата през 2008 година ще изнесат доклади пред представители на туризма на форума в хотел Holiday Inn.

На срещата ще получим съвети, относно посоката, в която работим и се надяваме да чуем и непозитивните неща, за да можем да се подготвим най-добре. Най-важното е да посрещнем добре гостите през 2019 година, съобщи Кирил Велчев, изпълнителен директор във фондация "Пловдив 2019" при представянето на гостите.

Над 12% повече нощувки са отбелязали в Орхус през 2017 година, спрямо предходната, съобщи Тране пред журналисти. Ръстът на чуждестранните туристи е бил 16%. Той уточни, че конкретните цифри все още се уточняват. Дания годишно се посещава от приблизително 10 млн. туристи и през 2017 година е отбелязан ръст - но конкретните данни за Орхус тепърва ще се анализират, добави експертът. Най-голям ръст по произход са от Германия и от Великобритания. Той добави, че голямата част от туристите пристигат със самолет, но в Орхус има и много гости, пътуващи с круизни кораби, които не отбелязват нощувки в града. Германските туристи пък традиционно идват с автомобили.

Нийл Питърсън пък акцентира около икономическите ефекти от Европейска столица на културата след 2008 година в Ливърпул. Делът на туризма в икономиката на региона е нараснал изключително много - от 2% в годините преди Европейска столица на културата до 15% след годината. Във вътрешно британските класации Ливърпул се е качил от 15-о до 6-о място по брой туристи. Тези ефекти се отразяват положително на целия град, тъй като спомагат за икономиката и богатството на града и региона.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…