Проектът ще е готов през  2019-а

Проект „Кварталите на Пловдив – ЗАЕДНО – виртуално портфолио“ от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ще се осъществява от екип на катедра „Етнология“ на Философско-исторически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с ръководител на доц. д-р Меглена Златкова. Проектът има подкрепата на ОФ „Пловдив 2019“, Община Пловдив, в партньорство с „Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“ и Фондация „Стойна Кръстанова“; Народно читалище „Шалом Алейхем – 1945“, с помощта на РЕКИЦ – Пловдив, Съюза на общинските читалища - Пловдив и с техническата подкрепа на CartLab към ПУ „Паисий Хилендарски“.

Проектът, който представя кварталите и общностите на Пловдив в тяхната ЗАЕДНО-ст, стартира в началото на 2018 г. и дейностите по него ще приключат в края на 2019 г. Дотогава ще бъдат реализирани и пуснати в употреба виртуално портфолио „Кварталите на Пловдив – ЗАЕДНО“, което представя живото наследство на кварталните общности и техните пространства, и платформа „Читалища“, която ще свързва и включва читалищата в Пловдив във виртуална информационна мрежа, с единен събитиен календар.

Кварталите на град Пловдив имат свой собствен живот, своя памет и образи, които често остават непознати. Екипът по проекта осъществява етнографско и визуално картографиране на Пловдив, което цели да представи кварталните наследства и заедно с това да проследи живота на читалищата и участието на гражданите в културния живот на града. Работата обхваща 6-те административни района на Пловдив, живота на кварталните общности и техните пространства. В проекта са включени дейности като теренна работа, работни срещи с читалищни служители, разработване на концепции и актуализиране на виртуалното портфолио и платформа „Читалища“. Представянето на градското наследство на Пловдив като част от европейското културно наследство и на читалищата като значими актьори по места е от изключително значение.

Виртуалното портфолио на Пловдив ще включва различни теми, образи, разкази и интерпретации на града и неговите истории, пространства, места, хора и културен живот в лицето на читалищата. То ще обедини града и ще го представи в неговата заедност. Съществена част от работата включва обработката на материалите от етнографското проучване на кварталите, в което участват като доброволци – студенти по социална антропология и етнология към катедра „Етнология“. Платформа „Читалища”, като допълнителна и не малка част от портфолито на Пловдив, ще включва информация за всички активни читалища в града – 24 на брой. Освен историята на всяко читалище, в нея ще бъде систематизирана и публикувана актуална информация за базата, с която разполагат, какви са активните дейности, проекти, школи, курсове, клубове по интереси и други занимания. Това ще бъде на разположение на всеки посетител, който желае да намери пространство или занимания за деца и възрастни в читалището в желания от него район на града. Освен като една обединена платформа-мрежа за всички читалища в града, он-лайн платформа „Читалища“ има за цел да  покаже пред повече хора ролята на читалищата в живота на кварталите и тяхното значение за културния живот в Пловдив. За съществуването на платформата ще се грижат и самите читалищата, които от своя страна ще имат достъпа да обновяват информацията и да поддържат популярността си.

До този етап на проекта е изготвена концепцията за платформа „Читалища“, разработва се виртуалното портфолио и едновременно с това екипът продължава с проучването на кварталите и техните читалища. Събраната информация се очаква да бъде поместена и предварително тествана във виртуалното пространство през есента на тази година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…