Феновете на култовия бар в Капана ще трябва да посочат едно от общо четири вида наливно крафт пиво, което след това ще потече от крановете в заведението

Дегустациите ще продължат 2 дни- на 25 и 26 октомври

„Елате да опитате. Изберете новата си бира!”. Такава покана отправя към клиентите си култовият бар Котка и Мишка. Заведението стартира неправена досега инициатива- посетителите му сами да решат какво да е следващото пиво с марка Котка и Мишка. Феновете на клуба ще имат възможността да посочат фаворита си измежду четири вкуса, които в момента се варят специално за двата дегустационни дни- 25 и 26 октомври. В първия ден от кампанията ще бъдат опитани две от прясно сварените бири, а на Димитровден ще бъдат представени и другите две пенливи изкушения.  Хмеловият еликсир, събрал най- много точки от бироманите след гласуване, в последствие ще се лее от крановете в любимото им заведение. Дигустационните сесии и в двете вечери стартират точно в 19.30ч.

В момента върви кампанията по варене на поредното хмелово попълнение в отбора на Котка и Мишка, след наливния червен ейл, ейла с шипка и, разбира се, винаги актуалните в бутилки ейл с къпини и сесиен IPA. „Време е за изненада. След множество дегустации избрахме стила, но заедно с вас ще изберем вкуса. Да изберем заедно новата ни бира!“, призовава екипа на бара преди клиентските тестове другата седмица.

Засега се знае едно- че и четирите вида пиво, които се подготвят за дегустацията, са тип американски IPA. В 3 от 4-те бири малцовата основа е еднаква – комбинация от два светли малца, като към тях за разкош е добавено и малко количество пшеничен малц. В тези бири горчивината е засилена- около 45 – 50 IBU, като е постигната чрез влагане на различни хмелове по различно време на варенето на бирите. Звездата в постигането на типичната горчивина е хмел Columbus, като е подпомогнат от приятелите си Cascade, Centennial и Citra. В различните бири комбинацията им е различна. За постигането на тропически и цитрусови нотки основните заподозрени са не малко популярният Mosaic и Citra. Има и вариант, в който за свежия аромат е използвана ефирната комбинация от Centennial и Citra.

Четвъртата бира е бунтарят в отбора. В нейната малцова сметка отсъства пшеничният малц, а за постигането на аромата се набляга на немския хмел Mandarina Bavaria. В тази бира се експериментира, като задаваният към пивоварите въпрос е „Може ли да се направи американски IPA с немски хмел?“, за разнообразие. Може, е отговорът.  Разбойникът Mandarina е влаган многократно, като в случая компания в пътешествието му прави цитрусовият авер, хмел Citra.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…