Вижте идеята на проектантите (ГАЛЕРИЯ)

Идейната разработка на студио SGI  включва читалня, фоайе с възможности за временни изложи и кафене

Пет милиона лева би струвало реализирането на представения проект

Не е предвидена никаква промяна на външния облик на емблематичната сграда

Иво Дернев

Голям кино салон с 400 седящи места с мултифункционална сцена, читалня, фоайе с възможности за временни изложби и кафене. Това предвижда идейната разработка за ревитализацията на кино Космос на архитектите Тихомир Казаков и Мария Мишинова от SGI (Stephen George International Bulgaria). Двамата представиха проекта си днес пред празна зала в Дома на културата- присъстваха дузина журналисти, няколко местни политици, представители на отдел Култура и точно двама архитекти от Пловдив. Заместник-кметът Александър Държиков обяви, че проектът ще бъде дарен безвъзмездно от архитектурното студио в едно с авторските права.

„Много рядко ни се случва да работим върху подобни проекти, свързани с такъв обществен интерес. Жалко ни бе да гледаме как толкова знакова сграда лека-полека се руши. Предвиждаме ревитализация без промяна на функционалността и визуалния облик на сградата”, обясни арх. Тихомир Казаков. По-късно, на въпрос на Сузана Николова какво е провокирало интереса на студиото към точно този проект, той отговори така: „ Направихме този проект, тъй като социалната отговорност е единствената реклама, която можем да си направим.”

Архитект Мишинова представи в детайл идейната разработка. Тя подчерта, че не е предвидена никаква промяна на външния облик на емблематичното кино. Ще бъдат възстановени дори дограмите в оригиналния си вид, по снимки. На подземното ниво на постройката са предвидени няколко служебни помещения към големия салон, който пък ще е подходящ за кино, малки представления и пърформънси. Ще има две съблекални и малки сервизни части, за нуждите на хората, които ще се изявяват в бъдеще на сцената.

„На партерното ниво предвиждаме отварянето на пространството на фоайето. Ще има гардеробна в зоната под стълбите, кафе-бар с отделен вход, който ще може да обслужва и залата, но и ще може да функционира самостоятелно, като ще е отделен от фоайето със стъклени прегради. Горното ниво оставаме без промяна. Там ще има читалня, кабинет за администрацията, малка рецепция, няколко ниши за четене и слушане на музика. Там искаме да отворим два подхода към салона, както е било предвидено в първоначалния проект. Капацитетът на самата зала ще бъде намален на 400 седящи места, тъй като предвиждаме сцената при необходимост да се разширява с модули. За целта трябва да бъдат премахнати първите няколко реда. 20-25 процента от местата ще бъдат с фиксирани седалки. Всичко в залата ще бъде от естествени материали. Акустиката също е част от проекта,” обясни архитект Мария Мишинова.

Тя допълни, че разработката на проектантите включва още подвижно обзавеждане, цялостна вентилация, художествено осветление, озвучаване. Запазва се прожекционната зала и големината на екрана.

На въпроси на Под тепето колко ще струва реализирането на проекта и колко време ще отнеме то, архитектите отговориха, че инвестицията ще е приблизително пет милиона лева с конструктивното укрепване, а за приблизително 6 месеца ревитализацията на кино Космос може да бъде завършена.

Очаквайте подробности по темата!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…