Всеки иска да бъде харесван от околните, но не винаги това е толкова лесно. Може да няма магическа формула, която да кара хората да са ни приятели, но със сигурност има някои трикове, които ни помагат да се разбираме по-добре с останалите.

Един такъв трик е ефектът на Бенджамин Франклин. Той може да не звучи логично, но всъщност ще ви помогне да привлечете хората на своя страна.

Какъв е ефектът на Бенджамин Франклин?

В автобиографията си Бенджамин Франклин разказва за свой колега законодател, който изпитвал неприкрита неприязън към него. Франклин бил силно обезпокоен от това. Той знаел, че този човек скоро ще се сдобие с голямо влияние и не искал да му бъде враг. Но как да постъпи? Не искал да му отстъпва, нито да влиза в пряка конфронтация с неприятеля си. Хрумнала му интересна идея.

Франклин помолил съперника си да му даде назаем рядка книга, която притежавал. Той бил поласкан и веднага я изпратил. По-късно Франклин я върнал с благодарствена бележка.

При следващата им среща някогашния враг на Франклин се държал дружелюбно с колегата си и двамата останали приятели до края на живота си.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 4 начина да впечатлим околните по време на разговор

Франклин казва: „Онзи, който някога ти е направил добро, ще бъде по-готов да ти направи отново, отколкото този, на когото ти самият си помогнал.“

С други думи, човек, който ти е направил услуга, е по-склонен да те харесва.

Не звучи логично, но проучванията доказват тази идея на Бенджамин Франклин.

Изследване от 2014 г. разглежда участници от САЩ и Япония, докато работят по различни проекти. Учените откриват, че накрая участниците са харесали повече човека, който ги е помолил за помощ за приключване на проекта. До подобни заключения стига и проучване от 1969 г.

Как да приложим ефекта на Бенджамин Франклин

Можете лесно да приложите този трик с различни хора в живота си и дори с непознати. Помолете колега да ви услужи с химикал. Помолете някого, когото харесвате, да ви снима с ваш приятел. Ако искате да подновите отношенията си със стар приятел, помолете го да ви даде рецептата за нещо, което са приготвяли и ви е харесвало. Възможностите са безкрайни.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…