Колегите от дигиталния пътеводител под тепетата Lost in Plovdiv събраха за вас някои характерни традиции и вярвания за България, свързани с коледните празници

След 5 дни е един от най-светлите празници – Рождество Христово и тъй като начинът на празнуване в България малко се различава от този в Западна Европа, представяме някои интересни традиции.

Началото на празненствата започва с нощта преди Коледа или Бъдни вечер. Това е времето, в което цялото семейство се събира вкъщи около масата. Важно е да се знае, че всичко, което се сервира, трябва да е строго съобразено с коледния пост. Ястията трябва да бъдат нечетен брой – 7, 9 или 12 (броят на месеците в годината). Менюто най-често се състои от бобови култури (боб, леща), зеленчуци, пълнени чушки, плодове, ядки и сарми. Не бива да се пропускат и орехите, които се чупят, а по ядката им се съди дали ще бъде плодородна идната година. Централно място на празничната маса заема питката, която най-често е содена, и в която домакинята скрива паричка. Вярва се, че този, на когото се падне  в парчето, ще бъде късметлия. Най-възрастният член от семейството начупва питата и се раздава на всеки присъстващ, като задължително едно парче се поставя и пред иконата в къщата.

След приключване на вечерята масата не трябва да се почиства и да се прибира каквото е останало по чиниите до другата сутрин. Вярва се, че през нощта може прадедите да „навестят” къщата и затова е важно да имат какво да похапнат.

На Коледа, за разлика от Бъдни вечер, е позволено да се яде блажно. Вечерята е изобилна, а основното ястие е от свинско месо.

В селата и по-малките градове по къщите обикалят коледари, започвайки още от полунощ на Бъдни вечер. Коледарите обикновено са група от млади момчета или мъже, облечени в традиционните за региона носии. Те пеят коледни песни, а в замяна на това е прието да им се даде нещо за хапване, обикновено тестено изделие, наречено кравайче. Народното вярване е, че по този начин посетените къщи се предпазват от зли сили.

Подаръците се отварят в Коледната утрин, както и в Западна Европа и Щатите.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва; това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…