Музикално-биографичният филм за Фреди Меркюри „Бохемска рапсодия“ е най-гледаният филм в арт-киното на Пловдив LUCKY Дом на киното за 2018 година. Биографичният филм превъртя класациите в целия свят, както и в България, но намери своето място и в арт-киното на Европейската столица на културата, където беше и най-посещаваното заглавие за годината, съобщиха оттам за „Капана“.

И ако този факт е очакван, като добра изненада идват данните за българското кино, което има своето стабилно място в класацията. На второ място в класацията е именно наше заглавие – романтичната история, завъртяла се по екраните в началото на годината – „Дъвка за балончета“. „Топ 3“ се допълва от изключително добре приетият от публиката биографичен филм за Пабло Ескобар с Пенелопе Круз и Хавиер Бардем – „Да обичаш Пабло“. Интересно е, че другият филм, тръгнал по българските екрани с тяхно участие, също е сред най-гледаните и с близък резултат в топ 10 – „Всички знаят“. За момента филмът на носителя на „Оскар“ Асгар Фахради е с по-малко зрители от „Да обичаш Пабло“, но той все още се върти по екраните и може да има промяна в резултатите, ако се добавят зрителите от предстоящата 2019 година.

След тях в класацията отново е български филм – „Възвишение“. За него е важно да се отбележи, че неговата премиера бе още през 2017 година – така интересът към него се запази повече от няколко месеца, което е необичайно изобщо за български филм. Малко по-малко зрители, на шесто място, е отново българско заглавие – танцувалният „Привличане“.

На седмо място отбелязваме биографичният „Да обичаш Винсент“, чиято премиера също бе през 2017 година. Уникалната анимация предизвика фурор и продължава да бъде гледана от зрители дори година по-късно. Любопитно е, че друг филм за художника „Ван Гог: Пред портите на вечността“ стана и най-гледаното заглавие на последната „Киномания“ в Пловдив. След „Да обичаш Винсент“ в класацията се подрежда друг наш филм – 8‘19‘‘, който събира шест различни истории от шест различни режисьора. Така, наблюдайки качественото арт-кино в България, можем да видим, че интерес към българските заглавия има, а продукцията действително е стойностна.

Извън тези най-гледани филми с добър боксофис, можем да отбележим и няколко други много добри български филми, които останаха встрани от интереса на широката публика – като „3/4“, „Христо“, „Радиограмофон“ и други. Определено 2018 година ще се запомни с много качествени български заглавия, като е радостно, че част от тях имаха и бокс офис успех и бяха видяни от много българи в киносалоните.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…