Годината е 2019 и е крайно време да се отървем от някои модели на поведение. Като например да говорим без да мислим. Може да се заблуждаваме, че го правим с най-добри намерения, но често нещата, които казваме на необвързаните жени, са страшно безчувствени. Тази година поемете отговорност за думите си и спрете да казвате това:

Виждаш ли се с някого?

Как си? Как е животът? Какво ново? Хората често започват разговор с тези реплики, но когато събеседникът е необвързана жена, първото нещо, което искат да знаят за нея, е колко близо е до това да не е необвързана вече. Работиш ли върху проблема си, необвързана жено? Само исках да проверя. Не само че звучи сякаш да си необвързана е нещо лошо, но и просто не е ваша работа. Следващия път, когато ви хрумне да попитате необвързаната си приятелка дали излиза с някого, си представете, че тя ви пита как върви връзката ви. Същото е.

Ще се случи, когато не го търсиш.

Наистина ли? Това ли бил номерът? Благодаря ти, мъдър човеко, че ме съветваш да спра да правя нещата, които всички останали ме съветват да правя. Как се предполага, че трябва да реагират необвързаните жени на този съвет? И мислите ли, че се оглеждат за принца навсякъде и по всяко време? На опашката в магазина, в чакалнята на зъболекаря, в автобуса? Омг, търсиш ли!? Спри да търсиш! Никога няма да го срещнеш, като търсиш! Гледай си в краката, госпожице! Хората, които казват това, са същите, които ви казват, че няма да срещнете никого, ако не се опитвате. Само че в различен ден от седмицата. Стига толкова.

Стара мома.

Вероятно едно от най-унижаващите определения за една жена. И не е просто самият израз, а чувството, с което се изрича. Стара мома се асоциира с провал и звучи сякаш има нещо нередно с жената. Хайде, омъжи се, и по-бързичко, че не искаш да си останеш стара мома, нали?

Прекалено си претенциозна.

Така ли? Тогава ти как точно срещна съпруга си? Като не беше претенциозна? Да не би да се омъжи за загубеняка, с когото си легна на онова студентско парти, когато се напи безпаметно? За братовчеда на твоя приятелка, който ти писа „zdr ko pr“? За първото си съвпадение в Tinder? Не, защото хората се женят за човека, за когото искат, за този, който е правилен за тях. Фактът, че този човек понякога се появява по-късно в живота, не означава, че трябва да се примиряваме с всичко, което ни се предложи. Хайде да не ви питаме дали пък вие не е трябвало да сте малко по-претенциозни. Ако този въпрос ви се струва неприятен, спрете да карате жените да правят компромиси, само защото изостават с някакъв въображаем график.

Все още.

Как така все още си необвързана? Това е една от онези очарователни фрази, преоблечени като комплимент, за да скрият чудовищната обида, която стои зад тях. Все още? Пак със сроковете. Кой решава кога една жена е направила нещо достатъчно скоро, че да не е закъсняла? Една жена на 20 е прекалено млада, за да се омъжи, но на 30 е прекалено стара. Кажете тогава – кога точно трябва да намери любовта и да сключи брак с нея, че да избегне обидни реплики?

Сигурен съм, че ще си намериш някого.

О, слава Богу, толкова се бях притеснила. Когато кажеш на една необвързана жена, че ще си намери някого, няма как тя да не се запита да не би да си смятал, че тя си е мислила, че няма. Смята се, че на необвързаните им липсва самочувствие, заради това, че нямат мъж, а това просто не е вярно.

Най-накрая.

Понякога необвързаните жени спират да са необвързани. Понякога започват нови, прекрасни връзки. И това е чудесно. Но когато това се случи, ако онзи въображаем срок отдавна е изтекъл, се появява един друг израз, застрашаващ да помрачи щастието им. Най-накрая. Най-накрая си е намерила някого. Най-накрая се е омъжила. Няма значение, че онзи график, по-който си мислите, че една жена трябва да живее, е въображаем и единствената му функция е да има за кого да клюкарите. Всеки си живее по собствен график, така че стига вече с това „най-накрая“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…