Виртуозният италиански китарист Алберто Мезирка ще даде старт на деветото издание на фестивала на китарата в Пловдив на 30-ти октомври. 29-годишния италиански изпълнител, лектор и водещ на майсторски класове ще направи концерт, който ще остане в музикалните анали на града, категорични са меломани, познаващи качествата на Мезирка.

Алберто започва да пише своята творческа биография още от ученическите си години, по-късно получава бакалавърска и магистърска степен в Консерватория, в класа на изтъкнатия педагог Джанфранко Волпато, завършвайки с най-високото отличие “Summa cum laude” и почетно отличие. След това учи в музикалната академия в Касел, Германия, при Волфганг Лендле. Двукратно печели „Златна китара”, за най-добър запис през 2007 г., и за най-добър млад артист на годината през 2009та. През 2013 г. неговият компактдиск „Британска музика за китара”, публикуван от Paladino Music OG, печели „Златна китара” за най-добър запис на годината.

Подходът на Алберто към музиката се различава много от този на по-голямата част от днешните китаристи. Чрез избора на парчета, които интерпретира и  начина на изпълнение, той категорично отказва да използва китарата просто като приятен музикален инструмент, а напротив - успява да създаде място за среща между различни музикални жанрове със съблазнителна виртуозност.

На 30ти октомври /четвъртък/ в Балабановата къща пловдивската публика че може да чуе на живо и френското дуо от Лион - „Темиз”. На следващия ден е концертът на още един  интересен дует от Франция - „Ле фрер медуз”, както и този на българския китарист Боян Дойчев, който ще представи специално подготвения си репертоар. На 1ви ноември фестивалът на китарата ще се премести в Камерна зала на  Драматичен театър-Пловдив, за да посрещне  проекта на Шибил Бенев.

Билетите за концертите в рамките на Международен фестивал на китарата вече са в продажба в билетен център пред общината. Цената е 10 лв, а пакетна цена за трите вечери -  25 лева.

Програма:
30 октомври – Балабанова къща
Алберто Мезирка – Alberto Mesirca
Дуо Темиз - Duo Thémis

31 октомври - Балабанова къща
 Ле фрер медуз - Les frères méduses
Боян Дойчев

1 ноември – Камерна зала, Драматичен театър
19:00 часа - Шибил Бенев проект


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…