На всеки се случва. Поставяме си амбициозни цели и в началото сме много мотивирани да ги постигнем, но след време мотивацията и ентусиазмът спадат и се изправяме пред реалността. Чувстваме се обезкуражени и накрая се отказваме. Това е нормално и се случва на всеки. Но не е приятно. Ето четири лесни съвета, които ще ви помогнат да спрете да се отказвате.

Споделете целите с близките

Ако споделите целите си с хората, които ги е грижа за вас, ще знаете, че те ще са до вас и ще ви подкрепят, когато нещата са трудни и ви иде да се откажете. Когато приятелите и семейството ви знаят какво искате да постигнете, определено ще ви насърчават да преследвате мечтата си, когато най-много се нуждаете. Споделянето на целите също създава отговорност. Мисълта, че ще разочаровате приятелите и семейството си, ще ви попречи да се откажете. Когато не сте сигурни, че можете да постигнете нещо, сте по-малко склонни да говорите за него. Това е така, защото знаете, че щом сте го заявили, нямате друг избор, освен да го направите. Така че спрете да се съмнявате в себе си. Ако искате да постигнете нещо, говорете за него с близките си.

Поглезете се

Всички обичаме от време на време да се глезим и това е особено вярно, когато сме изправени пред предизвикателства и трудности. Мисълта, че ще получите нещо, след като постигнете целта си, ще ви помогне да продължите, когато ви е трудно. Не е нужно наградата ви да е нещо сложно. Зависи от това какво ви прави щастливи. Може да е хубава торта, масаж или покупка от любимия магазин. Важното е да се поглезите, след като сте постигнали целта си, а не преди това. Тази стратегия ще ви помогне да преминете през изпитанията и да достигнете крайната цел.

Не забравяйте: по-силни сте, отколкото си мислите

Когато нещата станат трудни, опитайте се да си спомните, че сте достатъчно силни, за да преминете през препятствията по пътя. Това ще ви помогне, когато искате да се откажете. Опитайте се да си представите, че сте постигнал целта и винаги вярвайте в себе си. Независимо колко високи цели сте си поставили, вярвайте, че сте достатъчно силни да ги постигнете. Ако това, което сте направили, не е проработило, не се страхувайте да опитвате нови неща. Знаете какво казват – когато една врата се затвори, обикновено много други се отварят. Така че вярвайте в потенциала си и не се отказвайте.

Не се сравнявайте с другите

Понякога ни се струва, че другите са в по-добро положение, но нямаме представа колко трудно е било да стигнат до там. Всеки изживява своите трудности, дори и когато ни се струва, че всичко в живота му е наред. Когато срещнете успешен човек, не се сравнявайте с него. Вместо това, опитайте се да разберете какви стъпки е предприел и какви препятствия е преодолял, за да стигне до там. Нека това ви служи като вдъхновение. Ако някой друг е успял да го постигне, значи най-вероятно и вие можете. Не се сравнявайте, а се вдъхновявайте.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…