Малко са хората, които са родени лидери. На повечето се налага постоянно да се учат и да подобряват лидерските си умения. Независимо дали искате или не, поне веднъж в живота ще ви се наложи да поемете ролята на лидер. А това е отговорна и трудна работа. Трябва да притежавате специфичен набор от качества като адаптивност, позитивност и настойчивост. Но преди всичко трябва да бъдете вдъхновяващи.

Независимо дали сте родени с подобни заложби или не, постоянно трябва да развивате лидерските си умения. Ето върху какво да поработите.

Научете се как да изразявате страстта си

Ако има едно лидерско умение, което можем да откроим като най-важно, то това е страстта. Страстта е нещо, което всеки притежава, но истинските лидери знаят как да я изразяват и да я използват, за да вдъхновят околните. Никой не би следвал лидер, който не вярва в това, което върши. За да мотивирате колегите си, покажете им, че искрено ви е грижа за проекта, по който работите, и че приносът на всеки е важен.

Ако не успявате да вдъхновите хората, опитайте да намерите нови начини да изразите страстта си. Започнете като похвалите тези, които се справят добре, а ако видите, че някой не се интересува особено от това, което върши, покажете му, че работа му е важна. Така скоро ще създадете една по-здравословна работна среда.

Никога не спирайте да се развивате

В света на бизнеса нещата постоянно се променят и при това бързо. Затова е нужно да не спирате да се образовате и развивате. Слушайте и се учете от всеки, дори и от подчинените си. Винаги има нови неща, които можете да научите и нови начини, по които да подобрите лидерските си умения.

Не е срамно да си признаеш, че не знаеш нещо. Малко са хората, които са абсолютни експерти в една сфера и дори и те ще ви кажат, че непрекъснато трябва да усъвършенстват уменията си, за да останат актуални в своята работа.

Бъдете позитивни

Негативното отношение не влияе добре на работната среда, особено когато идва от лидера. Ако винаги се карате и крещите на екипа си, на тях ще им е трудно да останат мотивирани и фокусирани върху работата си. От друга страна, ако поддържате позитивна нагласа и подхождате към проблемите спокойно и с конструктивна критика, хората естествено ще се стремят към вас и ще са по-склонни да слушат вашите съвети.

Също така, когато работите, опитайте се да оставите семейството или ежедневните си проблеми у дома. Знаем, че понякога животът може да бъде тежък, но да си го изкарвате върху колегите не е решение. Като лидер трябва да сте пример за подражание и най-добрият начин да направите това е да поддържате работната зона без стрес.

Имайте ясна представа

Като лидер, трябва да имате ясна визия за проекта, по който работи вашият екип. Мисията и целите на проекта трябва ясно да бъдат предадени на вашите колеги. Те трябва да знаят защо и как ще се възползват от работата с вас. Започнете, като обясните подробно вашия план за компанията и им покажете ролята си в него. Един добър начин да ангажирате хората с проекта, е да ги включите в срещите за планиране и да ги помолите за обратна връзка по проекта.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…