Първото събитие на “Форум Колекционери” през 2021г. ще обедини седем от най-големите български галерии за съвременно изкуство в разговор за пандемичната и постпандемична трансформация на арт икономиката.

Събитието ще се проведе тази събота, 27 март, по инициатива на Веселина Сариева и фондация “Отворени изкуства” и ще събере за първи път на едно място и в общ разговор представители на най-активните български галерии за съвременно изкуство.

Разговорът ще протече онлайн и ще представлява дискусия с галеристите Росица Гецова (Аросита), Владимир Илиев (+359 gallery), Мария Василева (Структура), Десислава Зафирова (ONE gallery), Ели Сотирова (KO-OP), Росен Узунов (Little Bird Place) и Веселина Сариева (Sariev).

Участниците във “Форум Колекционери” ще ни запознаят със състоянието на арт пазара преди и по време на пандемията, ще ни дадат примери на добри практики, прогнози за бъдещето и стратегии за развитие на културната икономика през погледа на колекционерския бизнес.

С какво се различава една галерия за съвременно изкуство от тези за традиционно изкуство? Как бяха управлявани и финансирани галериите преди и след избухването на пандемията? Как се създава и поддържа колекционерска среда? Влияят ли световните тенденции в изкуството на локалния пазар?

Това са част от въпросите, на които “Форум Колекционери” ще се опита да даде отговор тази събота. След дискусията с галеристи, през месец април ни очаква разговор и с  български колекционери на съвременно изкуство, които ще запознаят широката публика със своите колекции и ще разкажат какво е да бъдеш колекционер и има ли разлика между колекционер и купувач.

В края на април пролетният календар на “Форум Колекционери” ще приключи с уъркшоп с лабораторен характер, воден от чуждестранен колекционер, куратор и визионер в сферата на съвременното изкуство.

“Фондация “Отворени изкуства” създаде “Форум Колекционери” точно преди 10 години като платформа за образование и обмен, част от програмата “Въведение в съвременното изкуство”. В своята непрекъсната история до момента, платформата работи в тази посока - да приобщи участниците в независимата арт индустрия у нас чрез различни общностни формати: публични и затворени срещи, международни посещения, презентации, лекции и много други. През 2021 г. ще говорим за колекционирането на съвременно изкуство с надеждата да поставим важни въпроси пред неговото бъдеще” - споделя Веселина Сариева от галерия Sariev и фондация “Отворени изкуства”, която ще влезе в ролята на модератор на предстоящата дискусия.

Събитието може да бъде гледано във фейсбук и YouTube каналите на фондация “Отворени изкуства”:
https://www.facebook.com/open.arts
https://www.youtube.com/user/TheOpenarts

Партньор на “Форум Колекционери” е Национален фонд “Култура”. През 2021 платформата се реализира с финансовото съдействие на „Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд “Култура”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…