150 артисти на сцената и над 600 зрители откриха OPERA OPEN 2021

Снимки: Александър Богдан Томпсън

Опера Пловдив направи бляскаво завръщане на върха на Бунарджика 55 години след организирането на първия у нас оперен спектакъл на открито. Повелителката Фортуна въвлече в своя кръговрат над 150 артисти от Опера Пловдив и 600 зрители и откри осмото издание на OPERA OPEN снощи. Средновековни мистики оживяха под палката на маестро Емил Табаков с хореографията на Боряна Сечанова и проекциите на сценографа Петко Танчев. Необикновена по мащаба си, Кармина Бурана на Опера Пловдив преобрази едно необичайното пространство.

Фестивалът бе открит от директора на операта Нина Найденова, зам.- кмета по култура Пламен Панов, кмета на район Централен Георги Стаменов и музикалния директор на фестивала Диан Чобанов. Организацията на върха на тепето бе на изключително ниво, благодарение и на множеството доброволци. А зрителите подходиха свръх уважително към идеята на операта да ги качи до върха на хълма и се бяха облекли като за представление в зала- повечето от дамите бяха с официални рокли и стигнаха до площадката под паметника на Альоша на висок ток.

Преди самия спектакъл директорът на културната институция доц. Нина Найденова получи наградата”Борис Христов” на  Фондация за развитие на артистични таланти. Тя е първият носител на приза. „За наше щастие доц. Найденова е директор на Опера Пловдив. Откакто е тук тя има над 55 премиери, повече от 20 на които тя е режисьор. Имаше смелостта да планира и осъществи Опера Оупън. Операта излезе сред пловдивчани и стана част от нашата градска култура”, каза Иван Фратев, преди да връчи наградата на Нина Найденова.

„Точно преди 55 години тук се е състоял първият спектакъл на открито и в продължение на десет години Пловдив е бил столица на музикалното изкуство на открито. Изключително респектирана съм от примера на нашите колеги, които преди 55 години тук, на таза сцена, са били много смели. Историческите източници казват, че на тази сцена са се събирали 732 участника и само мимансът на спектаклите е бил над 300 артиста. Сами разбирате колко е било важно тук да се случват такива събития. Тази година Оpera Open е с изключителен заряд, защото събира в себе си две програми- на отложените спектакли от 20-та година и на планираните за 21-ва. Пет нови сценични премиери, симфонични програми, жанрови концерти, класически балет. За нас е изключителна отговорност да държим високото професионално ниво в името на Опера Пловдив”, каза Нина Найденова.

Директорът на пловдивската опера подчерта, че зад този мащабен проект седят над 270 участника.

„Това са артистите и службите на Опера Пловдив. Всички ние, респектирани от примера , от наследството, продължаваме с амбицията да споделим с вас всичко онова, което трупаме през годините- вяра, наша мисия за нови времена. Пловдив да не е само град с минало, но и град с бъдеще. Градът ни е пример за една култура и едно ниво, което в момента е изключително сложно за постигане. Времето е за точно такива примери като този тази вечер. Горда съм, че съм директор на тази институция, която в такова време е за пример пред останалите”, допълни доц. Найденова.

„ Това е част от нашата концепция как да бъдат развивани тепетата. Опера Оупън идва, за да направи това, което прави най-добре- да бъде храна за душата”, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…