Тя е млада, талантлива и с ясна позиция. Казва се Биляна Янкова и вече познавате творчеството й с няколко нейни различни карикатури в сайта. Самоук художник, който като всеки нас е потресен от случилото се в Париж тази седмица. Ето нейния емоционален отговор на екстремистките куршуми под формата на карикатура и думи, които трудно бихте забравили.

Биляна Янкова

 Какво се случва в днешни дни? Каква е тази псевдо свобода на словото и креативността? Нима хората на изкуството трябва да се страхуват, че са надарени с дарбата да променят света посредством силата на речта, четките, платното или дори длетото, ако щете?

Към момента, бидейки обикновена студентка с дребен набор от изяви в областта на рисуването, но с безброй мечти в сърцето, се опитвам да поема по пътя на „свободните” с надеждата един ден да видя името си изписано някъде и да си кажа „Хей, успях да оставя следа!Има смисъл!”. Изписах думата в кавички, защото явно днес да изразиш мнението си означава да пожертваш живота си. 

Скърбя за загиналите в редакцията на Чарли Ебдо. Виждала съм хиляди карикатури, отправени към най-различни влиятелни/значими личности/ учения и прочие. Всички сме ги виждали, всички сме им се усмихнали поне веднъж и знаем определението на думата карикатура. Тя е олицетворение на комичното, сатиричното; показваща нещо изкривено и преувеличено. Защо трябва да става причина за загубата на нечии животи? Нали уж няма по-ценен дар от това да си жив? С какво право някой може да го отнеме? И какво ще бъде наказанието?

Трябва ли и аз да се страхувам, защото също обичам да рисувам изкривени карикатурни образи? Трябва ли да се откажа да изразявам и отстоявам себе си и позицията си? Трябва ли да крия името си под псевдоним, за да продължавам да творя?

Замислете се какъв ще е вашият отговор. Защото моят е НЕ!

Очаквайте Биляна Янкова в Под тепето и КАПАНА.БГ всеки петък с нейния рисуван и словесен коментар на света около нас.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…