Градска художествена галерия ще може да реставрира картините от богатия си фонд след спечелен проект към Министерството на културата. С финансовата подкрепа на ведомството  на стойност 6745 лв. реставрационното ателие на най-голямата извънстолична галерия се сдоби с нови специализирани материали за работа. Доставен е препарат за почистване на живописни произведения (Anacrosina), а също и подходящи количества сух лепилен филм (Beva O.F. 371 Film), прилаган при така наречения „дублаж“ – реставрационна техника за опъване на живописните платна върху подрамки. Закупени са висококачествени пигменти, с които реставраторите в галерията сами изготвят боите за възстановяване на цветния слой върху икони и картини. По същия проект е доставен и  специален синтетичен материал, подобен на хартия, който обаче е непромокаем и не се къса. С него се опаковат и транспортират вече обработените произведения.

Реставрационното ателие към Градската художествена галерия беше създадено преди две години и оттогава непрекъснато се оборудва и снабдява със съвременни, материали, апаратура и консумативи. През миналата година пак по проект, одобрен от културното ведомство, ателието се сдоби с каутер, компресор и аерограф.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…