Трите културни институции и общината с идея са общ проект

Виктор Бойчев: Ако искаме държава, трябва да имаме култура

Двигателите на Драмата, Операта и Кукления театър Кръстю Кръстев, Нина Найденова и Виктор Бойчев отчетоха резултатите си от изминалата 2014-та и разкриха плановете си за новата 2015-та в общината днес. Ръководителите на най-големите културни институции в Пловдив поднесоха възможно най-добрия подарък на ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов- много нови зрители и солиден ръст в приходите и интереса към изкуството. Театърът е първенец на национално ниво с продадени над 112 хиляди билета, операта бележи изключителните 90 % ръст в публиката, а Кукления е стабилно на върха в този вид изкуство.

Важно за всички е сега да бъдат отпуснати обещаните средства за залата на театъра и защо не до края на годината тя да е готова да посреща публика. Щастлив съм, че в тази форсмажорна ситуация имаше диалог и синхрон между Драмата и Операта и те успяха да работят заедно на една сцена с взаимни компромиси, което е голямо постижение. При това да вадят нови заглавия, да привличат нова и предимно млада публика, отбеляза Стефан Стоянов. Той благодари на директора на операта Нина Найденова, която за една година не просто съживи изправената пред фалит и закриване културна институция, но вдигна летвата високо, високо. Символ за супер професионалната работа там е вече готовият афиш на летния фестивал на операта, за който вече има заявки за билети от чужди туроператори. Стоянов разкри още, бе общината планира собствени дейности и с трите институции. С театъра например се планира стартиране на амбициозен проект за спектакъл на Античния, който да бъде адаптивен към много европейски езици и да пътува извън граница. Горд съм да работя с тези хора, посочи с поглед зам.-кметът Кръстев, Найденова и Бойчев. 

Директорът на операта не се спря детайлно на цифрите от миналата година, тъй като най-важното според нея е, че се е подобрил вътрешният климат в трупата. Всички в екипа са водени от амбициозни цели, искат привличане на още нова публика и завладяване на нови културни пространства. Всички работихме заедно да се случват нещата не само на национално, а на международно ниво. Резултатите обаче трябва да бъдат устойчиви, а това е още по-сложната част. Ако другата година по това време застана пред вас и извадя същата статистика, значи сме си свършили работата, каза Найденова.

Виктор Бойчев отчете 35 хиляди зрители в Кукления през 2014-та, поддържане на 46 заглавия от трупата, изиграни общо 493 представления. Той обеща промяна на репертоара и нови условия за зрителите, след като общинския съвет гласува ново пространство за куклениците. Ако искаме държава, трябва да имаме култура, подчерта Бойчев.

Мечтаем, продължаваме да мечтаем. Имаме смели мечти, те са единственият верен двигател, каза директорът на Драмата Кръстю Кръстев. Той отчете над 340 представления и над 112 хиляди продадени билета. Статистиката е за благодарности, затова благодаря на целия екип на театъра. По-важното обаче е друго- да мислим какво предстои. Можем да помечтаем още малко, за да си поставим още по-високи цели, каза Кръстев. И отбеляза, че една от тях е сградите, които Драмата си върна, да бъдат ремонтирани, да оживеят и да се превърнат в културни центрове. Иначе в афиша на Драмата следват две нови заглавия- Вълци, по Трънски разкази на Петър Делчев с драматург Сашо Секулов и Сестри Палавееви по романа на Алек Попов, който сам си пише и драматургичния текст.

На срещата между културните институции и администрацията се роди идеята за общ, съвместен продукт между всички. Всички я подкрепиха.

3 comments

  • Comment Link Красимира Тодорова -майка Красимира Тодорова -майка Ян 16, 2015

    Като е толкова успешна операта, защо задължават децата под строй да посещават постановки.Ст. Стоянов чрез инспектората натиска директорите на училищата, които пък водят децата под строй на спектакли. Формално е по желание, а всъщност е задължително.Така се вдига посещаемостта и се бием в гърдите колко успешна е операта!

  • Comment Link Димитър К. Димитър К. Ян 16, 2015

    Безсрамник и голям циним е Стоянов.Театърът неремонтиран, Концертна зала плаче за ремонт, а филхармония е мръсна дума за кмета и Найденова.Да не говорим за кино Космос-всъщност за него само се говори, а общината не си мърда пръста.Летният театър на Бунарджика пустее с години и има само инцидентни събития. Само хвалби,пиар и ухажвани медийни слуги!

  • Comment Link Евдокия Евдокия Ян 15, 2015

    Градът загуби филхармонията и всичките си кина. Сега има само МОЛ-кина. В резултат на това двата кино фестивала в града трябва да се провеждат в хотел.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…