Режисьорът показва последния си филм Буферна зона на юбилейния София Филм Фест в Пловдив 

Носителят на Оскар Данис Танович идва под тепетата

Една от емблемите на българското кино Георги Дюлгеров ще каже сбогом на седмото изкуство в Пловдив на 23 март. Режисьорът ще се прости с голямата си любов като представи последната творба в бляскавата си кариера- Буферна зона в Lucky Дом на киното. С прожекцията ще бъде закрит стартиращия на 11 март  десети юбилеен София Филм Фест в Пловдив.

Да, това е моето прощаване с киното. Дойде време, годините тежат, имах много премеждия, време е да спра, каза на анонсирането на програмата на киномаратона днес Дюлгеров. С финалната си лента той ще направи поклон към всички режисьори, които са му повлияли и оформили като творец- Фелини, Бергман, Антониони, Тартовски. И разбира се Рангел Вълчанов- той е моят учител, вмъкна Дюлгеров. В лентата той работи с почти всички актьори, които са участвали във филмите му през годините. Главната роля е поверена на любимеца му- Руси Чанев. Големият артист ще играе режисьор, който пресъздава греховете си в сънищата си и чака да получи прошка. В ролята, разбира се, има и автобиографични елементи. Руси прави своята голяма роля. Той е артист от световна класа, подчерта Дюлгеров. Общо 58 актьора застават пред камерите в последния му проект.

София Филм Фест в Пловдив стартира на 12 март в Lucky Дом на киното. Пловдивчани ще имат шанса да видят 26 шедьовъра на най-големите световни майстори в момента. Това ще е най-добрият фестивал досега, категоричен е таткото на София Филм Фест Стефан Китанов. Десетото му издание под тепетата стартира с две прожекции- на българския Досието Петров на Георги Балабанов и ексклузивната прожекция на превзелия кино света руски филм Левиатан. Първият ще бъде представен от голяма част от екипа, който е работил върху реализацията му. А вторият няма нужда от представяне- за качествата му говорят десетките награди, сред които и Златен глобус, и номинацията за Оскар.

В Лъки ще гледаме и другият голям фестивален фаворит- Зимен сън на режисьора Нури Билге Джелайн. Идва и Раните на Фатих Акин, посветен на 100-годишнината от арменския геноцид. Една от най-големите изненади, които са ни подготвили организаторите, е гостуването на носителят на Оскар за Ничия земя Данис Танович. Босненският режисьор и сценарист ще представи новия си филм Тигри.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…