Адиос Буена Виста и гранде БЛАГОДАРЯ

Една незабравима нощ под звездите, в която Античният едва ли е бил по-щур

Сексиииии… Тази дума звучеше закачливо от сцената на Античния, когато близо 90-годишната прима на Буена Виста Соушъл Клъб Омара Портуондо вдигаше енергично и горещо роклята си над коляното, докато танцува. Сексиииии… Тази дума отива най-много на онова, което се случи на древната сцена и около нея снощи. Тя, сцената, не помни по- сексапилен, по-колоритен и по-щур концерт. При това изнесен от митичните музиканти на преклонна възраст, от оригиналния състав на кубинската формация Омара, Елиадес  Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес,  Исус Рамос. Ветераните бяха подкрепени от девет музиканти, присъединили се към култовата банда в различни периоди- Папио Виедо, Роландо Луна, Педро Пабло, Андрес Кояо, Филберто Санчес, Алберто Ланоче, Луис Алемани и Карлос Калунга. Разлика във възрастта на сцената сякаш нямаше- всички бяха като един жив и твърде млад организъм, в чийто вени тече кръвта на Буена Виста Соушъл Клъб.

Беше ясно, че това ще е не само музикалното събитие на годината под тепетата, а ще влезе в историята. Така се и случи. Античният театър се напълни буквално до облаците. Нямаше свободен инч. Стотиците правостоящи в началото бързо станаха 3500, тъй като и насядалите първоначално по амфитеатъра скочиха на нозете си, за да подкрепят любимите кубински музиканти с набиване на длани и пети в древния камък.

Бурята дойде още с първото парче. Легендите от Острова на свободата излязоха на сцената с минимално закъснение. И ни пратиха точно там- в Хавана, с пура между пръстите и Куба Либре на небцето. Виртуозите мигом заблестяха като диаманти на сцената и с музиката, и със сценичните си образи и поведение. Още с първите акорди амфитеатърът се превърна в гигантска вълна от човешки тела, които танцуваха из всички точки от каменното пространство.

Тайфунът дойде след няколко парчета, когато се появи великата Омара. В ефирен зеленикав тоалет тя надникна първо отзад кулисите, а после с помощта на млад мъж се запъти към средата на сцената. Леко се подпря на статива за ноти, а мнозина се чудиха дали има сили на тази възраст. И в този миг пусна такъв глас, че къщата над Античния театър се надвеси, за да види какво чудо я разклаща. На близо 90 години примата на Буена Виста пя като в годините, в които става голяма звезда. Танцува като млада кубинка от улиците на Хавана. Флиртува с публиката като същинска латино дива. Няколко пъти церемониално докосна земята, за да демонстрира формата си, а „Сексииии” прозвуча двукратно от един от колегите й в моментите, в които тя закачливо повдигаше ръбовете на полата към коляното си.  

Омара изпя 6 парчета, заедно с другите великани. Каза Благодаря на кубино-български и толкова искрено благодари на танцуващата до изнемога публика, че се поклони до земята. Докато митичната кубинска формация вадеше най-големите си парчета, на екрана зад тях вървяха кадри с емблемите от Буена Виста, които вече не са сред нас. Хората им се поклониха с танц и ги аплодираха.

И след близо два часа на шеметно шоу, невероятна музика, много усмивки и любов, дойде и тъжният момент на раздялата. Тъй като музикантите и феновете им се бяха събрали да си кажат Адиос. Това Сбогом обаче прозвуча някак тихо, плахо. Тъй като никой не вярва, че тази магия може да приключи току така. Тя ще живее вечно, а и очевидно има много последователи като по-младите кубинци на сцената. Ще живее, защото мечтата за красивото, за сладкия и безметежен живот, за красивите мъже и жени, за свободата не гасне. И все пак: Адиос Буена Виста и гранде БЛАГОДАРЯ.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…