Бизнесът с апел към администрацията да контролира пошлостта в квартала, за да се запази автентичността му

Искат още пешеходни улици и по-голяма Синя зона

Паулина Александрова

Третата Беседка за Капана се проведе снощи в читалище Алеко Константинов. Нейна тема беше Капана печели. Стефан Стоянов, Юлия Стоянова, Георги Стоев, Любо Георгиев и търговците в квартала разискваха важни проблеми за бизнеса.

Представителите на малък и среден бизнес в Капана бяха единодушни, че след намесата на Общината и затварянето на някои улици пешеходният поток се е увеличил двойно и се наблюдава икономически растеж. Всеки от търговците благодари на представителите на Общината, че най-накрая са взети мерки. Преди беше обидно да имаш бизнес от Джумаята надолу, сега има два пъти повече хора, заради местата за сядане които се направиха. Общината си свърши работата и направи красиво това, което го имаше като даденост, каза един от търговците в квартала по време на Беседката. 

Проблемът с колите обаче си остава най-големият и може би единствен. Общото искане е да се затворят всички улици или да стане синя зона. От вас искаме само условия и подкрепа, призовават търговците. Ние знаем как да си въртим бизнеса. Не желаем средства или нещо друго, а само да не ни се пречи. Трудно е да си собственик на малко магазинче, пред което 12 часа има паркирана кола. Съществува и друг парадокс – синята зона на някои места стига до половината на улицата, а в останалата част колите се зарязват безпроблемно. Ако имаме подходящите условия, ние сами бихме си финансирали идеите. Пловдивчаните си обичат Капана, който е сърцето на града, хората тук са креативни и винаги могат да измислят нещо, което да е от полза не само за тях, коментират още бизнесмените от квартала. Заместник-кмета Стефан Стоянов ги увери, че синята и пешеходната зони в квартала все повече ще се разширяват.
По-дългогодишните собственици на имоти и бизнеси в Капана припомниха, че независимо, че от няколко месеца насам кварталът се е оживи, не трябва да се забравя, че това място съществува повече от 5 века. Търговията тук е била много по-развита преди, печелело се е в пъти повече. Капана винаги е бил занаятчийски квартал и място, което хората са посещавали с желание, без значение дали ще си купят нещо. Сега всяко семейство има по 3-4 автомобила. Колите изгониха търговците и купувачите, коментираха те.

В края на дискусията хората отправиха апел към Общината на контролира пошлостта в Капана, за да се запази автентичността духа на мястото.   

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…