На берберско уиски в Стария град

Паулина Александрова
 
Арт клуб Morocco & more е едно нетрадиционно място. Трудно е да се определи статута му – дали е галерия, арт магазинче или кафене. Това е място за изкуството във всичките му проявления – картини, ръчно изработени бижута, картички, инсталации, фигури от дърво, хартия и т.н. На където и да се обърнеш виждаш произведения на изкуството, дори масите, на които си пиеш кафето.
 
Заведението отваря врати преди около 5 години, когато Жана Симеонова започва да работи с Шафлик Субаи – марокански артист, изработващ осветителни тела от папие-маше. Тогава тя е привлечена от мароканската култура и заедно със съпруга си решават да я пренесат в Пловдив. Така се ражда кафене Мароко. Започват да предлагат истински марокански чай, който всъщност представлява вид зелен чай с много мента и захар. В Мароко той се пие в огромни количества по всяко време на деня, заради климатичните африкански условия. Той ободрява и утолява жаждата. В Европа е известен като берберското уиски.
 
Изумена съм от културата на Мароко. Пътувахме до там и не можех да повярвам, че тези хора имат такова силно чувство за естетика. Навсякъде имаше невероятни детайли, всичко беше изпипано. В България сме по-ориентирани към западната култура, но за мен тази е много по-интересна. Затова реших да я покажа на пловдивчани, споделя Жана. 
 
В клуба могат да се видят още много предмети от мароканските занаяти. Там има тажин, който представлява специален съд за приготвяне на храна, подобно на нашите гювечи. На стената е окачен аплик – осветително тяло, изработено от кожа, с изрисувани африкански мотиви. Една от масите е направена от сандък, върху който също се разполагат марокански културни знаци. Други мотиви има и по външните каменни маси. Колекция фотографии от Мароко пък ни помагат да се запознаем с архитектурата и природата там. Вътре има и типично африканска стенна арка, под която се излагат картини.
 
Не само Мароко намира място под малкия покрив на заведението. Всеки месец се правят изложби на артисти от различни краища на България и Европа. Гостуват много художници, писатели, музиканти, които могат да посвирят на пианото, а от известно време там  има и постоянна школа по рисуване на Жана Симеонова. Често идват и фолклорни изпълнители. Веднъж един състав накарал цялата улица да танцува българско хоро. Настроението се разнесло навсякъде, включили се всички минувачи и клиенти, дори едни гърци се хванали на хорото. 
 
Туристите са очаровани от мястото. Често си разменят координати с Жана и си пишат. Това е едно интернационално клубче, споделя Жана, идват много чуждестранни артисти, представят се различни култури, а не само мароканската. За това на скоро се смени и името – вече е Morroco & more. Целта ни беше да създадем едно непретенциозно кътче. Хората, които идват тук не се вземат прекалено на сериозно,  не се смятат за великани нито пък се интересуват от това дали ще получат популярност. Просто правят това, което им харесва. Затова и аз се чувствам добре, радвам се, че мога да дам поле на изява на именно на такива хора.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…