1 октомври е 274-ият ден в годината според григорианския календар, но това съвсем не е изчерпателна информация за тази дата. Първият ден на десетия месец носи много поводи за празнуване не само по света, а и у нас. От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите - 1 октомври е празник на мнозина. Изберете си от приложения списък.

Международен ден на вегетарианството – Учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

Световен ден за борба с хепатита – Определен от консорциум, в който влизат 15 организации от Европа и Близкия изток, за подкрепа на пациентите.

ЮНЕСКО – Световен ден на музиката (Отбелязва се от 1974 г. по решение на Международния съвет за музика при ЮНЕСКО).

ООН – Международен ден на възрастните хора (от 1991 г.).

В България празниците днес са:

Празник на Академията на Министерство на вътрешните работи (МВР) – Обявен с Решение на 39-ото Народно събрание от 14 юни 2002 г.

Ден на Застрахователя – Обявен е за професионален празник през февруари 1996 г. с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи

Професионален празник на зенитно-ракетните войски – Отбелязва се от 1 октомври 1960 година, когато в Казахстанската степ български дивизион за първи път осъществява боен пуск на зенитна ракета

Ден на поезията

Празник на българските певци и музиканти – Обявен е през 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел

Българската православна църква почита на 1 октомври Свети Йоан Кукузел. Ангелогласния – така нарекли още на младини св. Йоан Кукузел. Роден от българка през 1280 г., наричан още магистър на магистрите, този пръв императорски певец във Византия пеел нежно и с магическо упоение в гласа си призовавал към чистота и смирение, бил истински извор на музиката.

Житието на светеца е съставено в края на XIV век (препис от него се съхранява в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София). В него се разказва как надареният с необикновени музикални способности младеж бил изпратен да изучава Свещеното Писание в дворцовото певческо училище в Константинопол (Цариград), където скоро станал любимец на императора.

Желаейки да се откъсне от светските грижи и да служи на Господа в безмълвие, той тайно избягал и се укрил в Светогорския манастир „Св. Атанасий”. Представил се за неук пастир и игуменът му поверил манастирското стадо. Един ден подвизаващ се наблизо монах видял дивно чудо: пеещ пастир и кози, които не пасели, а го гледали, сякаш се радвали на ангелското му пеене. Въпреки настояванията на императора, който научил къде се намира, Йоан останал в манастира.

Преданието разказва, че Божията Майка му се явила на няколко пъти. При едно от чудните си видения Тя го възнаградила със златна монета в израз на признание за неговите необикновени музикални и певчески качества.Днес тази монета е прикачена към чудотворната икона на Света Богородица в манастира, наречена „Кукузелева“.

Там той създал своите безсмъртни произведения: „Полиелей на българката” (посветен на майка му), „Антиксантари”, „Голямото исо”, „Херувимска песен” и други.

Св. Йоан Кукузел създал нов тип нотно писмо – невмено, наричано още „Кукузелево”, което било с повече нюанси и по-разбираемо. Ръкописи на създадените от него песнопения се съхраняват до днес в библиотеките в Цариград, Солун, Атина, Атон, Ватикана, Париж, Виена и другаде. Много от композициите му напомнят български напеви. И днес музиката на Ангелогласния български светец Йоан Кукузел звучи като първомолитва за всички нейни изпълнители и ценители.

Изображението на Св. Йоан Кукузел в средновековни одежди, обкръжено от излезлите под перото му нотни знаци – невми, и до днес се пази като светиня в библиотеката на Великата Атонска лавра.

Монахът музикант Йоан Кукузел е канонизиран за светец от Българската православна църква.

И не на последно място всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. Празникът Покров на пресвета Богородица възниква през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол.
Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви.
В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от Св. Йоан Кръстител, Св. Йоан Богослов и други светци.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…