Стотици празнуваха титлата Европейска столица на културата на Главната

Армия от доброволци се включи в организацията на тържеството, която се случи само за два дни

Кметът: Подаваме ръка на всички градове. Пловдив е българската столица на Европа

Пловдив седна на една маса и ЗАЕДНО каза Наздраве за извоюваната титла Европейска столица на културата 2019. Стотици вдигнаха чаши с червено вино на 500-метровата картонена маса, която бе сглобена рано сутринта от екипа на Фондация Пловдив 2019 и цяла армия доброволци. Само за два дни се случи мащабната организация за общоградското тържество, което събра и пловдивчани, но и много гости на града. Дрон с камера летеше в небето, за да заснеме детайлно празника. А хората на гигантската софра махаха към машината и вдигаха чаши. Всички бяха усмихнати, светли, красиви. Столица сме. Винаги сме били. Наздраве, блестяха пловдивчани около масата с чаши в ръце.

Ансамбъл Тракия откри програмата на сцената пред общината. След тях дойде ред на класиката. Хорът на операта се разходи в сценични костюми по центъра на фона на Моцартови  пиеси, звучащи от няколкото изнесени на открито восокоговорителни системи. Гласовете на операта се събраха на Римския стадион, за да посрещнат кмета на града Иван Тотев. Той се появи с тениска Together, която днес бе нещо като униформа за десетки пловдивчани. Поздрави екипа на Пловдив 2019 и хората, участвали в организацията на днешното събитие. Днес всички заедно сме се събрали тук, за да се поздравим за нещо, което е толкова голямо, че съм абсолютно сигурен все още не сме осъзнали. Много са малко моментите, които остават в историята на един град, моменти, за които ще се говори години, десетилетия. Всички ние трябва да бъдем щастливи, че живеем точно в такъв момент. Момент, в който Пловдив се нарежда до най-големите световни и европейски културни центрове. Искрата беше запалена през този невероятен Месец на културата през 1999г. Много хора положиха труд, усилия, сърце и любов, за да стигнем дотук. През тези 15 години изграждахме нашата Вавилонска кула- всеки носеше своята тухла. Днес всички сме горди от постигнатото. Искам да благодаря на всички градове, които участваха в надпреварата, които бяха наши конкуренти, мотивираха ни, да дадем най-доброто, да полагаме повече и повече усилия, за да бъде победители. Намираме се на Римския стадион в Пловдив, който е известен с това, че в игрите, провеждани на него, не са присъждали награди за второ и трето място. Награда е имало само за победителя. Пловдив обаче се обръща към всички, които участваха в това състезание, на всички граждани на другите градове и няма да ги забрави. До вчера Пловдив бе кандидат за културна столица на Европа, днес Пловдив е българската столица на Европа.  Ще използваме целия потенциал на всички градове, за да представим България по най-добрия начин. Подаваме ръка за съвместна работа през следващите 5 години на всички наши приятели и партньори. Поздравявам ви с този исторически успех и Наздраве, каза от Римския стадион кмета и вдигна чаша с червено вино. Последваха го всички хора на 500-метровата маса, която стигаше чак до Пощата. Наздраве за Пловдив, викаха усмихнати пловдивчани и гости на града. На голямата софра седнаха и много чужденци, сред които и музикантите от китайския оркестър на забравения град. На масата до пловдивчани седна и американския посланик Марси Рийс. Имаше много софиянци, които аплодираха титлата за конкурента си в приключилата преди седмица битка. Забавата продължи, а кметът тръгна на дълъг тур по масата, за да каже наздраве на всеки. Той благодари на екипа, организирал днешното събитие и на многото доброволци, включили се активно в процеса.
Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…