Росен Трендафилов осъществява музикалната си мечта едва на 17 години

Йоана Иванова

Ако все още не знаете кой е Росен Трендафилов, познат още като R.O.S, гарантираме, че ще започнете да чувате името му все по-често. За по-малко от година R.O.S успява да се изкачи на едни от най-големите музикални сцени в България, да запише клип, да се запознае с топ артистите в хип-хопа и да получи пълната им подкрепа. А е едва на 17.

Всичко започва, когато 5 o’clock пускат конкурс за MC-та, в който Росен на шега решава да се включи. Всеки участник трябва да публикува клип, в който рапира върху бийт на 5 o’clock. Клипчето на Росен започва да се споделя и добива виралност, а накрая достига до Николай Славчев от Crocodile. Николай го запознава с Wosh MC и Yoko, които му дават началния тласък. Следва първото му участие в Пловдив.

Росен печели конкурса, а наградата е да запише парче по желание. След това идва идеята за клип, който обаче не се покрива от организаторите. Тогава Росен се обръща към Николай с молба да му намери почасова работа, за да може да финансира начинанието. Николай го води в един дърварник в село Труд и го запознава с Мария. Готов е да започне каквато и да е работа. Мария обаче го разпитва и Росен споделя за мечтата си да се занимава с музика. Тогава без да се замисля му казва: „Момче, следвай мечтите си. Ето ти една символична сума.“

Така започват да снимат клипа. Тръгват от София, откъдето заедно с група момичета, подвизаващи се като „Шайка Утайка“ и Николай от Crocodile, се отправят към Чехия. Снимат кадри на интересни места във всяка една държава, през която преминават. В Чехия прекарват първите два дни в Прага. Там снимат сцени в едни от най-големите паркове и забележителности, сред които и един скейт парк, от който има изглед към целия град. Главната им цел обаче е Бърно, където се провежда Hip Hop Kemp - най-големия хип-хоп фестивал в света. Там прекарват четири дни на палатки и заснемат сцени с едни от най-доказаните имена в хип-хопа от целия свят.

Видеото е качено в края на 2017 г., а вече има повече от 12 хиляди гледания. Освен това, Росен не спира да прави записи. Засега набляга на самостоятелните парчета, но не изключва и възможността да работи с други изпълнители. Всъщност една от мечтите му се сбъдва. Един от фаворитите му на българската сцена е 42, с когото записва песен за дебютния му албум. Желание има да работи с още много артисти, включително F.O. и Секта. „Тази една година беше наистина доста плодородна относно връзки. Тъй че ние се познаваме с повечето от тях,“ споделя R.O.S. Въпрос на време е да чуем някоя яка колаборация.

Но конкурсът на 5 o’clock е само пикът за R.O.S. Връзката му с хип-хопа започва малко по-рано. Росен е ученик в Езикова гимназия „Пловдив“, където по традиция всяка година се провежда Ден на таланта. Росен трябва да участва с песен. По това време е в Хора на момчетата. Но г-н Атанасов, учителят по музика, му казва, че прекалено много хора ще пеят и го пита дали може да направи нещо по-различно. Росен предлага да рапира. Когато на репетицията изпълнява Rap God на Еминем, г-н Атанасов направо се хваща за главата. На самия Ден на таланта публиката е във възторг. Цялата зала става на крака. „Казах си, тая гледка искам да я видя поне още един път в живота си. В последствие я видях много повече пъти.“

Именно това е моментът на обрат в живота на Росен, когато вече знае с какво иска да се занимава. Росен има пълната подкрепа на приятелите и съучениците си, както и на повечето учители и дори директора. В началото семейството му е малко скептично заради старото верую, че музикант къща не храни, но когато виждат колко добре се развиват нещата, започват да гледат с друго око.

R.O.S пише текстовете си сам, като повечето са на български. Пише и на английски, което му е много по-лесно, но предпочита родния си език. Българският е по-труден и за изпълнение, но пък е по-интересно да пишеш на него, защото изисква повече мисъл. Самите лирики засягат както универсални теми и критика върху съвременните явления в българската музика, така и по-лични теми за детството и ученическия живот на R.O.S. Понякога засяга и политиката, а темата за религията присъства почти във всеки негов текст. Избягва да пише за наркотиците, защото просто не е красиво, а и не е нещо, което подкрепя. Не се свени обаче да използва вулгаризми. Това е просто свободата да изразиш нещо, така както мислиш за него.

Освен текстовете Росен иска да се научи да пише и музиката си. „Бих желал да се занимавам с музикална инженерност. Това ще рече да обработвам вокали, инструментали, да се занимавам с аудио вълни и прочие.“ Засега е решен да гради музикална кариера в България. Въпреки че намира известна доза истина в думите на хората, които го предупреждават, че средата в България не е благоприятна, особено за музика, ако има реализация, не вижда смисъл да не остане. „Засега схемата е опит – грешка.“

В момента R.O.S рапира по участия в цялата страна заедно с едни от най-големите имена в хип-хопа. А на въпроса какво да очакваме в бъдеще, отговорът е много прост: „Само яки работи, друго не. Ако не е яко, има друга аудитория да го слуша не якото. Не и моята."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…