Ние музикантите даряваме повече, отколкото получаваме, каза Доктор хонорис кауза на АМТИИ

Ха, като Джеймс Браун! Така прие академичната тога на гърба си виртуозът Теодосий Спасов днес. Световноизвестният кавалджия бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на АМТИИ на официална церемония в зрителната зала на Академията днес. Решението на Академичния съвет прочете ректорът  Милчо Василев, като преди това той изброи някои от най-важните акценти от изключителната кариера на супер музиканта. Тръгнал именно от Академията към световния връх. В типичния си скромен стил, но сякаш извисил се като абсолютен исполин, Теодосий наблюдаваше залата и приятелски се усмихваше на многото познати физиономии в нея. Много се вълнувам от тази оказана чест и това голямо внимание. В човешкия живот има родители, близки, учители, приятели, здраве и работа. Цял живот вървя по пътя на самоусъвършенстването. Ако се занимаваш всеки ден с изкуство, то ти се отблагодарява. Ние музикантите обаче даряваме повече, отколкото получаваме. Но има и моменти като днешния, когато получаваме голямо признание. Щастлив съм и благодаря на всички, които са ме изградили като човек и като личност, която се занимава с изкуство. Тук виждам преподавателите си в академията, ректора си. С тях съм приятел.  С Тодор Киров например бродихме из Добруджа и записвахме музиката на моя край. Тук е и Веско Койчев, с които почнахме алхимичните си опити именно тук, в академията. От тук почнаха моите пловдивски специалитети, които зарадваха България, визира смесването на кавала с джаза Теодосий Спасов.

Той подчерта, че продължава да има уважение към таланта, с който е конструиран. И ще продължава само и единствено да се заминава с музика- тази чудесна игра. На въпрос български ли е кавалът като инструмент Теодосий отговори така: Кавалът за мен мирише на зехтин, паче или пуешко перо и дърво- така мирише селистринския кавал. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…