Специално отличие бе дадено и на израелския адвокат Моше Алони

 

16-то издание на наградите на наградите на вестинк "24 часа" "Достойните българи на годината" събра историите на близо 40 души с истинско човеколюбиво поведение в ежедневния живот. Церемонията се състоя в понеделник във Военния клуб в София и изненада с международно участие.  Със специална награда беше отличена турската архитектка Фикрие Булунмаз, която в продължение на седем години ръководи мащабната реставрация на българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул, известен като Желязната църква.

 

Капана.бг ви представи екипът реставратори, когато гостуваха в Града под тепета преди няколко седмици. Г-жа Булунмаз  –  архитект и реставратор, ръководител на реставрационния екип на Желязната църква и целият ѝ екип добиха популярност в пределите на цяла България, след посещението им в Пловдив в края на февруари тази година. Те разказаха за историята на църквата, дългогодишния реставрационен процес и за откриването на храма за богослужения след тоталното му обновление, а събитието бе организира от Генералният консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. Хюсеийн Ергани и Културен център "Тракарт". 

 

„Благодаря на тази жена, че всяка сутрин ставаше в седем и се прибираше в десет вечерта“, обяви шефът на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, който й връчи наградата. Той предложи Булунмаз да получи и държавно отличие за реставрацията на Желязната църква.

 

Българинът Мирослав Тодоров пък стана герой в южната ни съседка Турция. Той  спаси дете на година и половина от удавяне в басейн в град Елазъ.

 

Специално отличие бе връчено и на израелски юрист. Адвокат Моше Алони, който номинирал Българската православна църква за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 хиляди евреи от сигурна смърт по времето на Втората световна война.

Още за наградените Достойни българи на годината може да видите в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…