Януарското издание на популярния формат „Тя в Пловдив“ ще ни запознае с Венера Смиленова и Запрянка Василева-Зи. На 31 януари от 19 часа в кафе-бар „Отсреща“ ще се открие и изложбата с творби посветени на темата за правата на жените в България, които са резултат от творческата резиденция, която Академия „Екатерина Каравелова“ организира през септември 2018.

Запознайте се по-отблизо с Венера Смиленова, която беше една от участничките на творческата резиденция.

Коя е основната стъпка в твоята рутина, с която започваш деня си?

„Снууз“-ването на алармата всяка сутрин, докато не стане прекалено късно :) . Нямам сутрешни ритуали, нито някаква рутина, пък и не търся такива. Просто сядам да работя и това е. Всеки ден е много динамичен и различен и ме въвлича.

С какво се занимаваш професионално?

Визуален артист, илюстратор, дизайнер, предприемач и бариста :)

Имаш ли странично хоби, което практикуваш през свободното си време?

О, да! Карам шосейно велосипед любителски от лятото. То е нещото, което ме откъсва от ежедневието и ме разтоварва.

Какво е характерно за твоя стил на илюстриране?

Рисуването е като писането, всеки артист има свой собствен почерк. Трудно мога да кажа, че имам стил на илюстриране. В личните си проекти експериментирам много, но следвам своя собствена естетитка, която съм изградила в годините. По-добре работите сами да говорят за себе си.

Какви бяха трудностите при създаването на Ателие Историйки – SoManyStories To Tell?

При създаването нямахме никакви трудности, само много мечти и лека доза наивност. Трудностите дойдоха след това. Всеки бизнес има идентични проблеми – намирането на клиенти, работата с тях, планирането на дългосрочни проекти, крайните срокове.

Къде според теб е пресечната точка на бизнес и изкуството?

Един самун хляб.

Има ли женски образ или фигура, които да са вдъхновение за теб?

Вивиан Уестууд и Марина Абрамович – две жени дали и продължаващи да дават много за развитието на съвременното визуално изкуство.

Какво е твоето участие в екипа на „ТЯ в Пловдив“?

Като част от екипа на Отсреща, хостваме събитието вече 8 месеца. „ТЯ в Пловдив“ се разви и стана едно от най-сполучливите събития, които приютяваме при нас. Освен това съм „отговорна“ за визията на събитието и мърчандайза.

*Творческата резиденция се осъществи с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…