„ Стига! Стига с това безобразие, което вършите!”. Това, според режисьора Асен Шопов, казва пиесата „Майстори”, която той поставя за втори път в Пловдив след далечната 1971г. Първото премиерно представление на новото заглавие на пловдивския театър се игра снощи, пред запълнена на 30 процента зала, а тази вечер ще е второто представяне на спектакъла пред публика.

„ Това е пореден опит да се впише произведението в днешния ден. То с единия крак е в 1838г., а с другия крак е днес. Пиесата иска да коментира това, което става на улицата, днес. Дори това, което става в Щатите. Пиесата казва „Стига, майстори, с това безобразие, което вършите, разрушавайки закон и морал. И това стига се отнася за всички нюанси от живота ни днес”, заяви доайенът на българския театър.

Той не скри, че има препратки към съвремието дори в костюмите на актьорите на сцената. Основните цветове в дрехите на главните герои- майсторите Найден и Живко, и тяхната муза Милкана. „ Да, това са два характера, два свята, две политики, ако щете, два полюса, две гледни точки”, разкри скритото послание в костюмите режисьорът.

Неговият днешен прочит на „Майстори” започва отзад напред, с финала на пиесата. „Затова играем тази пиеса. Заявеното на сцената, че днес се случи това и това, е валидно днес. Днес вършим всички тези безобразия. Затова пиесата казва „Майсторе, стига с това”. Това е релевантно за всички аспекти от съвременния живот. Не можем да се отървем от нещо, което носим в себе си като народопсихология. Над 30 години мелим едно и също нещо”, разясни Асен Шопов.

Разшифрова и персонажа на Милкана, като уточнява, че това е сложно присъствие на сцената. В нея живее майсторството на Найден и Живко. Майсторство, което мъжките персонажи убиват в единоборството си.

„Основният ни проблем е способността да убиваме това, което ни вдъхновява. Затова искам да кажа „Стига” на всичко- на това, което става на улицата, на синьото и червеното ако щете. На всичко стига вече”, подчерта Асен Шопов.

„Кой е майстор Живко. Той е Явашев. Той е събирателен образ на нашето поколение, което на юруш напускаше България, за да засели света. Преживях живота си в това да слушам за идеологически вредни неща- махнете това, оставете онова, вкарайте друго. 50 години присъствието ни в театъра бе усилие да се надхитри идеологията. Това е поведението на Живко. А срещу него е олицетворението на децата на бившите на тази власт, която се опитвахме да надхитрим”, обясни Асен Шопов.

„Ние непрекъснато унищожаваме нещо по между си. Виновни сме си сами за всичко. В „Майстори” се казва какво не трябва да се прави, а не какво трябва”, каза още режисьорът.

„Ние, нашето поколение, също казваме „Стига!”. Аз казвам „Стига” на безразсъдието. Първо мисли, а после действай. Не обратното. Трябва да се мисли”, заяви своето „Стига!” Константин Еленков, който играе майстор Найден в спектакъла.

Режисьорът Асен Шопов допълни още, че  „Майстори” може да бъде погледната като битова пиеса, но нейната сила е в това, че ни засяга в библейски план. И уточни, че историята е базирана на реални персонажи и тяхната професионална надпревара, завършила с облог. Става въпрос за двама трявненски майстори, чийто тавани и в момента красят една от къщите в балканското градче. Те са и в основата на сценографията на спектакъла- таванът в нея е съчетание на двете творби на майсторите.  

Гледайте и тази вечер дългоочакваната премиера на спектакъла „Майстори“ по пиесата на Рачо Стоянов, с която Пловдивският драматичен театър дава старт на годината. 

На сцената зрителите ще видят актьорите Мария Сотирова, Константин Еленов,  Явор Бахаров, Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Мария Генчева, Добрин Досев, Николай Станчев, Валери Кьорленски, Стефан Попов, Петър Тосков. 

 Костюмите в спектакъла са дело на Цвета Маринова, а фотограф е Георги Вачев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…