Текст: Райна Кацарова

Снимки: Владислав Христов

Дори и да имаше предварителен сценарий как трябва да протече представянето на хитовата авторка Катерина Хапсали в Bee Bop Café, той стана излишен. Така се получи, понеже  Катерина Хапсали влетя в срещата силно развълнувана.

Задъхана разказа на какво се дължи това: „Тази сутрин аз бях с Лудата от „Дойран“. Който е чел книгата ще ме разбере. Излязох да си взема кафе, а има едни такива, тегави утрини, в които сякаш човечността ти не е на място и ти е мъчно. Има такива сутрини, ако си човек. Излязох да се разходя по „Дойран“ и срещу мен беше Лудата. Дойде, поиска ми цигара. Аз й купих цяла кутия и седнахме заедно. Закусихме, пихме кафе и разговаряхме два часа. Човек никога не знае - малките хора носят големите послания.” Така започна разговорът между Катерина Хапсали и Кремена Димитрова от издателство “Колибри“, като между стари приятели. Защото, в публиката имаше и такива. Хора, които от читатели се бяха превърнали в близки на авторката. Те също бяха доста емоционално заредени и се включваха с реплики и въпроси. За това как пише, Хапсали “доброволно си призна всичко“: “Аз много лъжа, като пиша. Когато седна пред компютъра, аз съм най-големият лъжец на света. Не случайно се казва художествена измислица. Има, обаче, няколко човека, които са ме вдъхновили много. Писателят това прави - той хваща нещо, което другите може да не го видят, нещо много елементарно, много мъничко и около него той изгражда някаква история”, сподели Катерина Хапсали.

По-нататък стана ясно, че сборникът от десет разказа е посветен на читателите и в предговора, авторката се обяснява в любов именно на тях. Общото между героите в разказите е това, че те, всичките, са чешити, имат нещо, което ги отличава от масата. Именно такъв е и „Перушан Доктор“, който, към момента е откупен за филмиране. Като филм, вероятно ще видим и бъдещия роман “Десислава Ханъм“, върху който работи авторката. Към него вече има интерес от турски продуценти. И тъй като, срещата беше в този етап, в който се разписват книги, хората си говорят с автора тет а тет, аз си позволих да “дам акъл” на една  авторка на бестселъри:

- Така, както разказвате тази история, тя е много космополитна. За нея Балканите са малки. Тази история е за Холивуд.
- О, това е само малка частица от романа. Историята е невероятна, но работата тепърва предстои. Поживьом - увидим!

Заобиколена от приятели, Катерина Хапсали се оттегли към известно пловдивско заведение в Капана. Само бъдещето ще покаже дали ме е послушала.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…