От 16 юли до 10 август Австрийският културен павилион представя самостоятелна изложба на Аарон Рот, която ще постави в контекста на прехода символите на властта и престижа на илюзорния социален статус. Изложбата „Със свободна времева рамка“ може да бъде видяна и днес в арт контейнера FLUCA на улица "Отец Паисий". Ето какво каза авторът за проекта си.

Кои символи на прехода добавихте за изложбатаБез времева рамка“?

Символите, които използвах за тази изложба са първо, колата Мерцедес, второ - коженото яке и трето - скъпи цигари, също мутренска двойка, валутния борд и тропически фантазии.

Коя беше първата Ви работа, посветена на тази тема, която е толкова силно застъпена в творческия Ви процес?

Бих казал, че имаше една картина, която направих, когато бях на обмен в Гонгджоу, Китай. Първата ми картина с Мерцедес с цветовите тонове, които използвам и до днес. Тя показваше изображение на колата на известенбизнесмен”, колата, в която той в последствие е бил застрелян. Това беше моментът, в който разбрах, че този визуален език с обрани цветове комуникира не само абсурдността на тези предмети, но и техния аспект, свързан с властта. Но това беше дълъг процес, отне ми няколко години да намеря връзката между техниката и идеите.

Коя техника може най-добре да изрази фрагментите на период, чието влияние все още се усеща?

За мен лично широкоформатните картини и маслената живопис носят този заряд на историческо документиране, в класическия смисъл, в който изкуството бива използвано от властта. Но, все пак, това също има и доза ирония, защото от тези картини властта няма полза. Хората, от които са вдъхновени картините, всъщност имат една представа за себе си, представа, в която те се отъждествяват с хайдути, викинги и морето. Това показва, че те самите искат да създадат представа за себе си, че и те са фолклорни герои. И това донякъде е така, защото част от тези хора вече са своеобразни легенди на 90те.

Какво послание носи името на изложбата?

Фразата идва от статия за присъединяването на България към еврозоната. В килима е посочен фиксираният курс от лева към еврото. Това е числото, което е гарантирало нивото на финансова стабилност в миналото, а в бъдещето - възможност за нестабилност.

Имаше ли други символи на властта и престижа, които не успяхте да включите в изложбата си?

Естествено, има много други, но за мен лично, тези, които съм избрал за изложбата комуникират най-ясно идеята за ,,Без времева рамка”.

Има ли знак на равенство между материята и душата в съвременния свят? Какво се опитваме да си купим всъщност?

Ако има смисъл в живота, то той включва притежаването на Мерцедес.

В кой времеви отрязък ни телепортира контейнерът на FLUCA?

Всички символи, използвани в изложбата, са много съвременни и говорят за настоящето. Но някак си ни се струва, че те принадлежат на миналото. Много голяма част от процеса ми на работа са намерените изображения от интернет. С изключение на малкия портрет,
всички изображения са от второто десетилетие на 21ви век.

Върху какво работите в момента?

Сега работя по един кураторски проект с Бояна Джикова, която беше куратор на миналата ми изложба (бизнес (енд) манеджмент). Изложбата се открива през септември. Относно моята работа, в момента се опитвам да се занимавам повече със самите предмети и
обекти, които говорят символичния език, който ме интересува.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…