Райна Кацарова

Всеизвестен факт е, че ако един творец бъде признат и обикнат в Пловдив, то той ще успее навсякъде. Александър Секулов е именно такъв. Животът, творчеството, обществената му дейност и професионално развитие са тясно свързани с културния живот на града. Поет, писател, журналист, драматург, ментор, редактор - човек, който кара изкуството да работи и да стига до все повече хора.

Достатъчно е да споменем заглавия, като това на романа “Господ слиза в Атина”, стихосбирката  “Море на живите” и романите “Островът” и  "Скитникът и синовете".

В същото време той налага приемствеността между поколенията посредством откриването и обучението на млади таланти в модерната академия на изкуствата “Синдикат”. Друг негов дългогодишен и успешен проект е литературният клуб “ SPIRT AND SPIRIT”.

В Пловдивския драматичен театър, при голям успех, представя пиесите “Одисей” и “Коприна”.  Съвсем скоро бе и премиерата на постановката “Експлозивна комедия за големия взрив” в Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

В края на миналата година от печат излезе романът “Жена на вятъра”. Той много бързо се превърна в любима книга за мнозина. Чрез него аз видях красотата на приключението, любовта и приятелството. Отведе ме в Егея, за да си припомня, че спасението е въпрос на действие и прегръщането на необичайни и неочаквани препятствия, които съдбата поднася.

Радваме се, че въпреки натоварения си график, г-н Секулов, който винаги е бил голям приятел и партньор на Пловдив чете, отговори на нашите въпроси:.

 Г-н Секулов, намираме Ви на гребена на вълната. Романът „Жена на вятъра “ и спектаклите „Одисей “ и „Коприна“ се радват на голям интерес. Какъв е вкусът на успеха и каква е цената, която платихте за него?
АС: Възможността да се занимаваш с изкуство е дар, който цял живот не можеш да наплатиш. И винаги си в дълг към Господ.

Ако „Гърция е милостта на Господ към хората“, то какво е България?
АС: Упорита, стихийна, инатлива воля за живот.

Къде намерихте тези живи, пълнокръвни образи - на остров Агиос Спиридонас или в ума и сърцето си?
АС: Агиос Спиридонас не съществува в лабиринта на гръцките острови, а героите от книгата „Жена на вятъра“ – да. По тази логика, Егея, сърцето и ума ми, са едно и също нещо.

Всеки от тях живее в свой собствен мит. Това ли е начинът съвременният човек да излезе от състоянието, в което се чувства „като желе“? Как виждате бъдещето на човешките отношения?
АС: Човек опасно се раздели – или го разделят - от Бог, народ и семейство. Последно го разделят от него самия. Процесът тече от т.н. Просвещение. Предстои дълъг обратен път към тези загубени общности. Сякаш от първоначалните енфузории отново трябва да станем мислещи тръстики.

Катерина спасява героите от романа Ви, но един от „спасените“ я нарича „кучка“. В това има нещо библейско. Това ли е съдбата на „спасителите“? Защо я „убихте“?
АС: В думите на един от героите, „кучка“ означава жилава сила, която пробива камъка. Спасява онзи, който дава надежда. И поради това Катерина не умира в паметта на нито един от мъжете, които плават с нея. Точно затова е писана книгата, за да живее вечно.

И все пак, книгата поражда у читателя ведрост, спокойствие и желание за
живот. Това ли е Вашето верую за изкуството?
АС: Ако едно произведение не те тегли към небесата, не разбирам защо трябва да бъде създавано.

Какво за Вас е бъдещето на Балканите?
АС: Място за единствено спасение в света.

Вие сте значителна фигура в културния живот на Пловдив. Има ли нещо, което искате да постигнете тук, за себе си или заедно с други творци, но до момента Ви убягва? След ЕСК 2019, като че ли загубихме посоката.
АС: Мечтая Община Пловдив ясно да поиска града да стане водещ културен център в Източна Европа и на Балканите. Всички предпоставки са налице.

Ще видим ли „ Жена на вятъра “ като филм?
АС: На мен ми стига, че я има на хартия и като че ли хората я харесват.

Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…