Гражданите трябва да участват активно в процеса, както е при нас- 650 имена седят по първата ни кандидатура, казва артистичният директор на Лече 2019

Нужен е реален диалог с хората на улицата, за да усетят, че са важни и някой ги чува, смята специалистът

Аиран Берг, артистичен директор на екипа, който движи кандидатурата на Лече за Европейска столица на културата, гостува на Пловдив през уикенда. Директорът на фондацията Лече 2019 и колегите му от Пловдив 2019 се договориха да развиват общи проекти в подкрепа на двете кандидатури. Градовете ни ще работят заедно в областта на музиката, образованието, екологията и гражданското участие. Той разказа за бъдещото партньорство, предаде от своя опит и даде няколко съвета в контекста на битката за арт столица пред Под тепето.

- Изкарахте два дни в Пловдив. Време, в което се взе решение Пловдив и Лече да работят по общи проекти. Можем ли да навлезем в конкретика и да ни посочите част от идеите?
- Мисля, че имаме общи начални точки. Ние казваме в Лече, че трябва да преоткрием Еутопията. Вашето мото в Пловдив е "Заедно". Това, което можем сега да кажем е, че заедно ще преоткриваме Еутопията. Защото европейската мечта трябва да бъде преоткрита. И единственият начин, по който можем да го направим е заедно. Като даваме повече инициатива на гражданското общество. Както вашата, така и нашата апликационна форма се фокусира върху социалния облик на града, за да може да създадем един нов вид градска култура. За мен това е основното значение на това какво е Европейска столица на културата. Защото титлата не се нарича Столица на изкуството, а Столица на културата. Ние разглеждахме различните проекти и какви са общите черти между тях. Също така анализирахме инструментите, с които целим да постигнем тези общи проекти. Мислихме как можем да научим повече един за друг, като си разменяме тези инструменти. Също така като обменяме знания, обменяме и граждани. Но не може да говорим в по-конкретни детайли, защото преди всичко двете страни трябва да разговарят със своите екипи, а и с гражданите, защото гражданите са тези, които взимат решения. И моля ви не забравяйте, че ние сме в разгара на една конкуренция и е хубаво да изненадваме от време на време нашите конкуренти.


- Да разбираме, че Лече се е спрял на Пловдив като град, който е припознал ? Наясно ли сте с другите кандидатури в България и какво точно привлече вниманието на Лече към нашия град?
- Вашата тема е, че ние сме Заедно. Аз днес съм тук, но ние също така разговаряме с другите градове. Ние не подписваме договор за ексклузивитет с Пловдив. Както вие разговаряте с другите италиански градове, така и ние ще разговаряме с другите български градове.  Това, което ние се интересуваме е не просто да работим, а да намерим онези специфични неща, които са уникални, по които Пловдив и Лече могат да са в синхрон. Не предлагаме едни и същи проекти на другите градове. Откриваме нещо, което е специфично и което е насочено към другите градове. Мисля, че има силна връзка в това какво вие залагате във вашите кандидатури и какво ние залагаме относно бъдещото развитие на града в европейски контекст.
 

- Усетихте ли къде е предимството на Пловдив в това състезание? Дали културното наследство, дали изключителната градска среда в различните й нюанси, дали хората?

- Трябва да знаете, че културното наследство няма да ви осигури спечелване на титлата Европейска столица на културата. Това, което може би е ключът е как вие ще интегрирате културното наследство в съвременния културен живот. Как използвате вашата история в позитивните и негативните аспекти, за да създадете една нова култура за вашето общество. Потенциалът за културна столица е една смесица, амалгама от това. Мисля, че сте в една добра позиция, защото имате богата култура. Имате отворени граждани. Но и ясно осъзнавате, че трябва да се промените. Това е много важно, нуждата за промяна. Това, което трябва да докажете е как ще се промените и какво ще донесе това на града. Вие не сте столицата, но сте втори по големина град. С всичките проблеми, които една регионална столица има. Проектът Европейска столица на културата е също така проект за развиване на регионалните столици. Защото големите столиците така или иначе вече са столици на културата. Важен елемент в действията ви за спечелване на титлата е да разкажете една добра история за вашия град. С връзка към вашата история, настоящето и визията за бъдеще. И трябва да включите гражданското общество- ако не да ръководи, то да бъде част от тази история, която ще разкажете. Като второто е по-добрият вариант- как вие създавате тази история заедно. Също така се срещнах и със заместник-кмета по културата вчера. И е много важно, че имате силна политическа подкрепа в този процес. Това, което виждам като потенциал- този град е жив и енергичен. С места, които имат възможности да бъдат възродени и отново да им се вдъхне живот. Като например Тютюневия град, който видях. Също така вчера се разходих и до Капана и това, което усетих е креативната енергия там. И не трябва да се срамувате да говорите по тези чувствителни теми като ромските квартали например, защото това е също така европейски проблем. Можете да използвате Европейска столица на културата за развитие на модели, които могат да бъдат следвани в Европа. Това може да бъде голям плюс във вашата кандидатура. Освен това ще бъде добра възможност за града. А едно от най-силните предимства във вашата кандидатура е това, че вие сте честни. Вие правите една честна кандидатура. Това е смело и е важно.

- Как участват гражданите в процеса Лече 2019. Активни ли са? До каква степен са част от тази кауза?
- Цялата концепция на проекта Да преоткрием Еуротопията на практика се базира на разговор с гражданите. И ако търсите кой е авторът на кандидатурата ни накрая ще откриете 650 имена, като във втората кандидатура ще бъдат 5 хиляди имена. Няма артистичен директор или нещо друго. Тя е написана от гражданите. Всички дават принос с каквото могат. И цялата идея на нашата кандидатура е приносът. Някои хора дават колона във вестник. Някои записват и на живо излъчват какво правим. Някои хора даряват своето време. Някои хора даряват своите идеи. Всички дават това, което могат. Цялостно проектът е базиран на общото знание. Ние развиваме такива инструменти, които наричаме Зони на любопитство, защото за да промениш нещо ти трябва да се интересуваш. Има такива зони на публични пространства. Например- пазарът или училището. Защото там откривате всички части на обществото. Има такива зони и в училищата. Ние работим много с млади хора, защото това е тяхната столица на културата. Те са бъдещето. Имаме Зони на любопитство, които са граждански творчески лаборатории. Които имат определена методология, за да определят темите и ще определят и инструментите, с които ще се постигнат тези цели, които ние заедно определяме. И това се случва през цялото време. В различни училища, на различни места. Не само Лече, защото това е обща кауза за целия регион. Сърцевината на нашата кандидатура е гражданското общество. Отнасяме се към всички еднакво. Време, идеи, пари, всичко е еднакво ценно за нас.

- Все още в Пловдив не се усеща тази активност на гражданите. Какво бихте посъветвали пловдивчанина? Как да се ангажират към каузата?
- Не познавам толкова добре културата на града, за да дам съвет. Но за моя радост аз работя в Южна Италия, където страстта е нещо във всекидневния живот. На тази фаза, на която се кандидатства, все още не можеш да приобщиш всички. Трябва да откриеш своите партньори, които имат връзки в обществото. Ние не можем да направим всичко сами, но ние имаме връзки с културни оператори и те правят тези неща. Това, което разбрах е, че при вас има много връзки с културните оператори и те въвличат други хора. Най-доброто нещо е да излезеш на улицата. Ние това правим- Имаме една шатра, която е Зона за любопитство, и с нея сме на улицата, говорим с хората. Тънката разлика е, че това не е маркетинг и реклама. Това е един реален диалог с хората. Защото хората искат да почувстват, че са важни и че някой наистина ги слуша. Това е първата стъпка към изграждането на доверие. А доверието е това, което трябва да се изгради в един такъв проект.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…