Музиката като жена, пиано, контрабас, цигарен дим и вино в Контрабас

Славена Шекерлетова

В Пловдив местата, в които може да се слуша джаз не са много и едно от тях е бар Контрабас. Той се намира в Стария град, на една стръмна уличка до училище „Гео Милев“. Именно джазът и именно този бар вдъхновяват Анна Георгиева да направи първата си самостоятелна изложба там. Както се досещате в нейните картини звучи изцяло тази музика, както я нарича тя „нашата музика“.

„Избрах бар Контрабас, защото според мен подхожда точно на това, което съм рисувала. Тук атмосферата е джаз. Предложението дойде от приятелите от заведението, стана съвсем случайно. А картините са рисувани миналата година, с тях участвах в джаз фестивала в Банско“, разказва художничката.

Анна представя 9 малки работи и 5 големи формати графика като е използвала техниката висок печат.

Един от любимите ѝ джаз изпълнители е Хърби Ханкок, а страст ѝ е съвременният джаз. „Обичам да слушам такава музика, свързвам я с пианото, контрабаса, цигарен дим, вино, всичко в нея е вдъхновяващо. И показвам това - духът на музиката в картини“, казва още Анна.

Когато особено в Пловдив си говорим за съвременен джаз няма как да не се досетим за една от любимите ни изпълнителки на тази музика - Мирослава Кацарова. Ето какво казва тя: „Джазът е състояние на духа, пристъп на свобода, полет, едно от най-автентичните средства да откриваш и приемаш истини за себе си, смелост, игра, сигурен начин за бягство от провинциализма, одухотвореност, любов...”.

Ето това се случва сега в двора на Контрабас - две изкуства в едно, които създават атмосфера на свобода, любов и одухотвореност. Ако това е вашата атмосфера, вече знаете кое е мястото.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…