Творците поискаха гаранции, че няма да бъдат излъгани и изхвърлени от дома си

Преобладаващото мнение в Дружеството на пловдивските художници е, че сградата не трябва да се бута

Румен Нечев: Излезем ли от тук, няма връщане

Иво Дернев

Гаранции, че няма да бъдат излъгани и изхвърлени от дома си след реконструкцията или евентуалното изграждане на нова галерия на Гладстон поискаха пловдивските художници на извънредно събрание на ДПХ вчера. Единодушно творците гласуваха „За”сключване на договор с общината за съвместна дейност, който да гарантира на Дружеството на пловдивските художници, че ще може да ползва безвъзмездно пространството за култура и след бъдещите строително-монтажни дейности там. Някои от участниците в срещата са „За” събарянето на сградата и изграждане на нова. Други са против бутането на галерията и „За” реконструкцията й. Те се притесняват, че при евентуалното ново строителство ще излезе археология, която ще забави процеса с години и през 2019-та ДПХ няма да има свое галерийно пространство. 

Председателят на Дружеството Снежана Фурнаджиева подчерта няколко пъти, че се е опитала да говори за сключване на договор с общинската администрация, но от там й отговорили, че нямало как юридически това да се осъществи преди самата реконструкция или евентуалното изцяло ново строителство. Това твърдял и адвокатът, с който тя работила. Значи не е никакъв адвокат. Може, разбира се. Има различни форми за подписване на такъв договор. Бъдете сигурни, че излезем ли от тук, няма връщане, заяви Румен Нечев. Мнението му съвпадна напълно с това на Жорж Трак, който също бе категоричен, че преди каквито и да е било строителни дейности на Гладстон, ДПХ трябва да има сключен договор с кметството, че бъдещата галерия ще продължи да се ползва от Дружеството.

В началото на събранието Снежана Фурнаджиева разказа в детайл как се е стигнало до тук. 45 години Дружеството е в тази зала. Тя е построена специално за него, като ангажимента на общината е да я обгрижва.  В момента състоянието на галерията е такова, че само ремонт на покрива няма да свърши работа. Всичко е амортизирано. Всичко е в дупки, зее и тече отвсякъде. След няколко посещения на място с кмета първо тръгнахме от идеята за ремонт, после минахме на цялостна реконструкция, разясни председателят на ДПХ.

До конкретната сума от 3,5 милиона лева за реконструкция на съществуващата сграда се е стигнало след подробен разчет от страна на администрацията. Това била и посоката, в която двете страни се фокусирали. Но настъпил обрат в казуса. Авторските права се оказали изненадващо в ръцете на арх. Тодор Абаджиев.

Появиха се хора, които искат да спънат това нещо.  Започна се офанзива от тяхна страна. Започна се извиване на ръце. Дори се заговори за съд. Авторът на сградата арх. Мерджанов ми се закле преди това, че няма да си даде авторските права, но ги е продал. Появи се и Ленко Григоров, който пусна писмо до Министерството на културата, че галерията била паметник на културата. Това бяха навързани действия- от едната страна промяната в собствеността на правата, а от друга искането сградата да бъде вписана като паметник на културата. Затова и ние минахме на ново задание. От реконструкция заговорихме за събаряне на сградата, дооформи картината Снежана Фурнаджиева.

Тя подчерта, че няма пълно доверие на управляващите, че след изграждането на нова сграда Дружеството ще се върне в нея, и затова се е стигнало до меморандум, подписан от всички групи в Общинския съвет, който дава сигурност на ДПХ, че новата сграда ще е в същите обеми и че ще бъде предоставена на художниците безвъзмездно.

Г-н Тотев ни каза ние да решим дали да се реконструира галерията с риск за съдебни битки с новите собственици на авторските права, или да се строи нова сграда. За г-н Тотев най-чистият вариант е събарянето, обясни пред колегите си Фурнаджиева. И допълни, че всеки момент ще се разбере дали галерията Е или НЕ Е паметник на културата, като очакванията са статутът й да не бъде променян от Министерството на културата. И на мен ми се иска да е реконструкция, но се притеснявам, че евентуално влизане в съд ще забави процеса и сградата няма да е готова до 2019г. Готови ли сме за битка в съд с арх. Абаджиев?, попита Снежана Фурнаджиева.

От думите й стана ясно, че ако се мине на вариант събаряне и строителство на нова сграда, време да архитектурен конкурс няма да има. Но ще има мини конкурс за идеен проект за сградата, който щял да върви паралелно със строителните дейности. Тя нееднократно подчерта, че има диалог с управляващите и конкретно с кмета и че има разбиране от тяхна страна относно това какви са нуждите и желанията на Дружеството.

Тук ще стигнем до археология. А това е много опасно. Ще влязат археолозите и ще останат на терена 2 години. Парите за залата ще отидат в археологическия музей, коментира евентуалния старт на ново строителство Жорж Трак.

В събранието като гост участва арх. Антоанета Топалова. Художниците се обърнаха към нея с въпрос относно легитимността на авторските права на арх. Мерджанов за сградата, тъй като той е работил към държавната МАШ Проект към момента на проектирането. Тя отговори, че правата са на проектанта. И допълни, че галерията е със статут на временна постройка, тъй като мястото е било предвидено за голямо кръгово кръстовище. И че временния й статут не означава, че тя няма архитектурни и конструктивни качества.

Румен Нечев и Жорж Трак поставиха въпроса с меморандума и гаранциите, които дава той. Този меморандум не е нищо. Той не ни гарантира юридически нищо. Нужен е договор, категорични бяха двамата творци. Не забравяйте, че ние не сме никакви тук. Ние сме просто едни наематели. За какви съдебни битки говорим въобще. За да останем тук е нужен договор върху въпросния меморандум. Ако трябва всички ще идем в общината, за да го заявим там, каза Румен Нечев. Нямам никакво доверие на хората, които работят в общината. Трябва да си гарантираме оставане в галерията, включи се и Вихра Григорова.

Така художниците взеха решение за подписването на договор, който да гарантира сигурност за Дружеството. Аз каквото можах- направих, каза Светлана Фурнаджиева и поиска друг да води разговори с администрацията в тази посока. Жорж Трак и Румен Нечев обаче подчертаха, че тя като председател на Дружеството е легитимният му представител. Ако трябва ще дойдем и ние, казаха двамата.

Така, с вчерашното събрание на ДПХ се разбра, че вътре в дружеството има напрежение, няма единно мнение по въпроса „За” или „Против” събарянето на сградата. Но има недоверие към администрацията. Каква ще е следващата стъпка от страна на кметството, тепърва ще разберем. Остава висящ и въпросът с присъствието на галерията на Гладстон в инфраструктурната карта на Пловдив в сакралната 2019г., тъй като времето изтича както дъжда през покрива на сградата. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…