Райчевски посвещава живота си на Пловдив и историята му

Журналистът и писател е починал в съня си снощи

Тази нощ в Пловдив на 78-годишна възраст в съня си е починал писателят и историк Георги Райчевски. Той е един от най-големите познавачи на пловдивската история, автор на книги, свързани с миналото на града ни, като "Грандкафе Кристал" и "Пловдивска Енциклопедия".

Георги Райчевски е роден през 1939 г. в Кърджали. Завършва журналистика в Софийския университет. Професионалната си кариера започва на длъжност литературен сътрудник в редакцията на вестник "Нов живот"’ в родния си град. Две години е щатен кореспондент на Радио София.

От 1968 г. живее и работи в Пловдив. Дълги години е редактор в културния отдел на всекидневния вестник "Отечествен глас"’. За по-кратко време работи като редактор в Радио Пловдив и като кореспондент на БТА. Той е основател, преди повече от 25 години, и първият редактор на вестник "Пловдивски университет", който излиза и досега.

През тези години изцяло посвещава журналистическото си и публицистично перо на темата "’Пловдив".

През 1982 г. е отпечатана първата му документална книга "Завинаги в сърцата ни", следвана от "До златната звезда". Изключително сериозен принос към летописа на града е неговата "Пловдивска енциклопедия" (близо 400 страници), претърпяла три издания. С особена популярност се ползва другата му книга дневникови записи "Грандкафе “Кристал’’, излязла също в три издания. Към тези заглавия трябва да се прибавят и книгите "In memoriam"’ – литературни портрети на изтъкнати пловдивски интелектуалци, документалния роман-хроника "Време на надежди" – за периода от Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892) до Балканската война (1912), родовата хроника "Майстор Славо", сборника "Пловдивските кметове"(в съавторство) от Освобождението (1878) до днес, както и книгата "Почетните граждани на Пловдив".За журналистическото и публицистичното му творчество е удостоен с „Почетен знак на Пловдив”, а през 2006 г. получава и Голямата награда „Йосиф Хербст” на СБЖ за цялостен принос към българската журналистика.

Наред с журналистическите си публикации и документални книги, той е автор и на няколко стихосбирки – "Начало", "Само миг", "Продължение", "Южен прозорец" и "Шоколаденият Мечо".

Георги Райчевски е дългогодишен член и активист на Съюза на българските журналисти. Освен председател на пловдивското журналистическо дружество, от 1990 г. е член на Управителния съвет на СБЖ в продължение на три мандата, а сега – член на Контролния съвет.

Екипът на Под Тепето изразява съболезнования към роднините и близките на Георги Райчевски

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…