Ежегодната международна конференция на Пловдивския университет събира 158 учени от 34 образователни институции от страната и чужбина

„Безпокойства на хуманизма: филологията – застрашена, необходима, неотстранима“ е мотото на Международната научна конференция „Паисиеви четения 2017“, организирана от Филологическият факултет на Пловдивския университет на 9 и 10 ноември.

Престижният форум ежегодно събира учени от цял свят. Тази година също не е изключение – ще се включат 158 участници, от които над 20 са докторанти. Те са представители на 34 образователни и научни институции: 10 български университета, 2 института на БАН, 1 гимназия, 20 чужди университета   и 1 чуждестранен институт („Максим Горки“).

Техните научни трудове тази година са посветени на вече покойния Цветан Тодоров – българо-френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог от български произход.

„Паисиеви четения 2017“ ще стартира на 9 ноември от 10:00 ч. с приветствени слова на ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ – проф. д-р Запрян Козлуджов, декана на Филологическия факултет проф. д.ф.н Вера Маровска и доц. д-р Жоржета Чолакова отговорен редактор на сборника с научни трудове от миналогодишното издание на конференцията.
След приветствията ще се проведе тържествена церемония за присъждане на почетното звание „Doctor honoris kausa“ на изтъкнатият елинист проф д-р Стойна Пороманска. Удостояването е заради нейните заслуги за създаваненето, развитието, утвърждаването и престижа на специалностите с новогръцки език в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Проф. д-р Стойна Пороманска е доайен на обучението по новогръцки език в България. Благодарение на нея през учебната 2002-2003 г. стартира бакалавърската специалност „Български език и новогръцки език”, магистърската „Балканистика”, а малко по-късно бакалавърската специалност „Приложна лингвистика с втори чужд език ? новогръцки”. Освен с конкретни идеи за учебния план проф. Стойна Пороманска оказва безценна помощ за бързото сформиране на компетентен преподавателски колегиум от неоелинисти. Автор е на множество публикации и студии по проблемите на новогръцкия език, както и върху новогръцките диалекти в България. Съставител е и на системите за обучение по новогръцки език: „Новогръцки за начинаещи“ и „Новогръцки за напреднали“.

След като получи от ректора – проф. д-р Запрян Козлуджов, инсигниите, които придружават титлата – плакет и грамота, проф. Пороманска ще изнесе академична реч на тема „Думата – тази вечна загадка“. След нея пленарният доклад ще бъде на английски език. Честта да го изнесе се пада на проф. Суман Гупта от Свободен университет във  Великобритания. Темата е „Literature and literary studies in digital environment“ – „Литература и литературни изследвания в дигитална среда“.

Програмата на международната научна конференция в първия ден наред със заседанията по секции включва и представянето на юбилейния сборник „Да се завърнеш...“: носталгии, памет, разказ“, посветен на доц. д-р Живко Иванов, дългогодишен декан на Филологическия факултет.

„Паисиеви четения 2017“ е единствената по рода си научна конференция в България, която се фокусира до изчепателност върху българската, на останалите славянски народи и световната литература от всички епохи, развоя на езика и езикознанието. Научните трудове не остават в затворената професионална общност на съответното издание на форума, а биват включвани в  сборници на родния език на авторите и на английски език, публикуват се на хартия и онлайн, така че да станат достояние учените от цял свят, коментират организаторите.

Официалното откриване на „Паисиеви четения 2017“ е на 9 ноември, четвъртък, от 10:00 ч. в 6-а Аудитория на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“, ул. „Цар Асен“ №24.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…