Изложба „Портите на града“ показва творчество на лишени от свобода

Изложба на артистични произведения и рисунки, изработени от лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода в пловдивския затвор, ще бъде открита на 28 юни от 18.30 часа в сградата на Общински съвет Пловдив. Изложбата е  част от проект "Изкуството на живота, чрез живота на изкуството" на Сдружение "Обединени професионалисти за устойчиво развитие“ и се реализира като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Произведенията в изложбата „Портите на града“ са изработени от налични и елементарни материали, илюстриращи необходимостта на задържаните да се откъснат от обичайната си затворена среда. Чрез популяризирането на работата с лишени от свобода се търси диалог между институциите и обществото.
Всички представени в изложбата произведения ще могат да бъдат закупени, а средствата ще бъдат предоставени благотворително за деца, които се лекуват в болниците в града.

Арт-програмите за лишени от свобода стават все по-често явление, а ползите от тяхното прилагане с терапевтична цел стават по-видими за обществото. Все повече затвори по света и в България приемат арт терапията като начин за работа в затворена среда. Арт-проектите доказват на затворниците, че са повече от онези пет минути от живота им, когато са съгрешили, разказва Емилия Крушков, един от ръководителите на проекта.

Като част от програмата на проекта тази година в Затвор Пловдив бяха реализирани две артистични работилници за формиране на практически умения у лишените от свобода – „Спирит ефекти“ и „Декупажни техники“. През 2019 г. организаторите са предвидили  заедно с лишените от свобода да разработят и театрална продукция, според принципа на форум театър, като продължение на съвместните артистични занимания.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…