Аня Петрова

Събуждаш се сутринта, пиеш си кафенцето, пушиш си цигарата и мислиш. Мисленето винаги е било много важна част от сутрешната рутина на средностатистическия българин. Нямаш работа, не учиш, а дори и да си учил е нямало особено много смисъл, защото си записал заради баба ти, която все повтаряше „Важно е китап да има, баба”. Еми, имаш го, ама на. За успокоение обаче на всеки депресиран от стечението на живота си човек решение се намери! Изкуство. Ами, да, я се огледайте – куцо и сакато се подвизава като най-великия артист, раждал се някога на милата ни планета. Защо пък точно ТИ да не можеш да го направиш?

Много хора, на първо място пак баба ти, ще ти кажат, че да си артаджия не е много печелившо, но важното е професия да има. Помните ли филма „Професия блондинка”- да, нещо подобно е, но тук едва ли ще има щастлив край и сладко кученце. Ще отнеме известно време докато се вкарате във филма, че сте човек на изкуството. Първо -пърформънси, арт-инсталации, локации и други хубави типично български думи винаги биха помогнали ако си ги вкарате в речника. Носете шапка и шал, това дори аз го правя, за да изглеждам по-така арт някак. След опаковката се заемете с не толкова важната част – с коя страна на изкуството искате да се занимавате. Това е една супер лека подробност, която бихте могли да пропуснете. Винаги много съм обичала хората, които казват, че творят само за себе си и после правят изложби, издават си книгите, показват трейлъри към филмите си. Ама нали си го направил за теб си, защо го разпространяваш толкова старателно? Все пак, това се преобръща в момента, в който някой го хареса. Тогава артът ти бива инспириран от приятели, семейство, кученце, дървото пред блока ти, камъкът, в който се спъна и няколко вида минерали. Друг вариант е да помолиш някое тригодишно детенце да ти нарисува три червени линии върху платно метър на два. Тъй като детето си няма и идея какво е авторско право, ти казваш, че си се събудил в три през нощта и вдъхновен от сънищата си създал това. Е, как да не му стряскаща сума в евро? Вярвате ли, че това е реалната им стойност? Вярвате ли, че някой ден те биха могли да стоят редом с творенията на Тициан, Фурини, Арчимболдо, Соларио и много други имена в Музея на историята на изкуствата във Виена? Важното е да бъдеш артаджия, независимо какво. Все тая, че изкуството ти не допринася абсолютно нищо за този свят, освен че обърква хората. Ей, както казва една приятелка „Дай ми музика да я почувствам. Другото не го разбирам”. Аз се опитвам да й обясня, че в цялостната си форма това е идеята на изкуството – да го почувстваш. Сигурна съм, че някой изпитва дълбока почит и любов към гореспоменатите три черти, но да си го кажем – твърде много се насъбраха последно време. Твърде много студени и никакви изкуства. Твърде много хора, които с времето започват да си вярват. Не отричам, че има диамантчета, напротив! Виждала съм и аз всякакъв вид абстрактно изкуство, експресионистично и какво ли не – то просто се усеща когато е направено с желание, а не с цел.

Не ме разбирайте погрешно, не искам да кажа, че си художник само ако си в музей, писател, само ако те изучават и музикант само ако има кръстена академия на теб. Напротив! Но си мечтая пък аз сутрин с кафето хората да започнат да разграничават най-сетне модерното изкуство от БУМЪТ на артчикии, които ни опръскват по лицата. Бездарни, безхарактерни, безсмислени хора, опитващи се да пробутат абсолютно същите като себе си произведения на масата. Столовете, от друга страна, стоят и чакат да стане модерно да създаваш естетика и красота.  Да стоиш пред картина и да плачеш, просто защото е красива. Да не стоиш с часове, мислейки какво е искал да каже авторът, защото очевадно той си го е написал. Да няма повече сковани пръсти и ледени гласни струни, даващи ти „музика”. Еми, май с чакането ще си останем...

П.С. Горенаписаното е инспирирано от арт събитие в Пловдив снощи, което не си заслужава друго описание

5 comments

 • Comment Link Хари бре, Хари бре, Ян 07, 2015

  Хари бре, ти обра точките с твойто МАСТУРБартИ, браво! Много точно определение, съдържа факта за БЕЗПЛОДИЕ; дистанцира се от сексистката дискриминация на по-популярния онанизъм, непостижим за дамсели; и наистина не може да заинтересува другиго освен "автора".

  Виж в циклопедиите "автоеротика" за момчета и за момичета ИЗКУСТВЕНЯЦИ.

 • Comment Link хей хо хей хо Ян 07, 2015

  май с цигарата и кафето не си мислила ами срала, миличка.

 • Comment Link Харалампи Харалампи Ян 06, 2015

  Къде отиде изкуството?
  Гледаш филм - той ти говори, емоционално ти става, поука си взимаш.
  А беше това време - имаше чак опашки пред книжарниците.
  Една картина като я видиш и я чувстваш, наслаждаваш се на красотата й, а не някакви си там черни квадрати или всякакви подобни глупости. Концепции и бла бла - автора искал да каже нещо ама било толкоз имагинерно, че ако не ти го обясни обстоятелствено ще седиш и ще се дзвериш в разните му там предмети.
  Отидеш някъде на събитие - гледаш, радваш се... или плачеш. Разбираш го.
  В край на сметка единствения смисъл на изкуството е изкусно да бъде сътворено, приятно за окото и хората да го разберат.
  Инак става елитарно, възможно за възприемане и интерпретация от малка група хора и объркващо за всички останали, а от това не виждам смисъл аз.
  Чакам и аз някой дарен и смислен нов артист, но за съжаление няма в нашата клета майка България.
  Само някакви самопровъзгласили се артаджии-изкуственяци и бих добавил - пропАРТняци и мастурбАРТи.

 • Comment Link Jokata Jokata Ян 06, 2015

  За кое събитие става въпрос? :)

 • Comment Link Отлично, Аньо мари какиното! Отлично, Аньо мари какиното! Ян 06, 2015

  Много справедлива и донякъде навременна (закъсняла само малко) преценка на напредващата гангрена застрашаваща мнозина по-лековерни младежи със "леснината" да правиш ИЗКУСТВО, Без изкусност. Без майсторлък (даже занаятите се базират на умения). Изкуственост, накратко, позьорство - "'фани ма за арта, ма!"

  Откъдето се появи неологизмът ИЗКУСТВЕНЯК, с който бихме заместили тук-таме за разнообразие ориенталски звучащия термин "артаджия"

  А България беше достигнала добро равнище на майсторство в Затворените Изкуства (истинските, или "изящните", както им казваха), преди нахлуването на Отровена Изкуственост, пропагандирана от американските братя от унгарски произход като Дьорд Шорош, спекулант.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…